Sharp lanceerde begin juni zijn eerste IGZO-monitor met ultra-hd resolutie. Een heel nieuwe technologie voor meer helderheid, lager energieverbruik en een scherper beeld. NUtech ging met de PN-K321H aan de slag.

Lees de uitgebreide versie van deze review en bekijk foto's op NUtech

Het 31,5 inch-apparaat, dat met een prijskaartje van 4000 euro exclusief btw op de zakelijke markt is gericht, is het eerste 'grote scherm' met een ultra hd-resolutie. Dat betekent 3840 x 2160 pixels, evenveel als vier full hd-schermen bij elkaar. Het beeld is daardoor veel scherper.

Dat blijkt ook in de praktijk zo. Door de hogere scherpte kun je dichter op de monitor zitten zonder dat je afzonderlijke pixels zult ontdekken. Daarnaast kan de monitor meer details weergeven op hetzelfde schermformaat. Dit is handig voor bijvoorbeeld architectenbureaus en ziekenhuizen, denkt Sharp. Het scherm is echter ook interessant voor de grafische sector voor het bewerken van foto's en video's.

Ook voor ultra hd-films, die nu nog schaars zijn, is het scherm ideaal. En in de toekomst zouden gamers er gebruik van kunnen maken. De Xbox One (hands-on) en Playstation 4 (hands-on) ondersteunen de hogere resolutie, maar er zijn nog geen games beschikbaar.

IGZO

Naast ultra hd zorgt IGZO in het scherm voor een betere beeldkwaliteit. Het is een afkorting van indium-gallium-zink-oxide. Dit materiaal wordt door Sharp in beeldschermen als halfgeleider toegepast en moet zorgen voor meer helderheid, een hogere pixeldichtheid en lager energieverbruik.

De monitor stelt zeker niet teleur. De PN-K321H heeft niet alleen een ontstellend scherpe beeldweergave, maar weet ook te imponeren met zijn realistische kleurreproductie.

De kleurechtheid doet niet onder voor die van ips-schermen, die om hun kleurprestaties het meest worden gebruikt binnen de grafische sector. Ook de kijkhoeken zijn net zo ruim: je kunt haast naast het scherm gaan staan, zonder dat het beeld fletser overkomt. Daarnaast is het scherm zeer helder en is het contrast tussen donkere en lichte tinten erg indrukwekkend.

Limiet

Door beperkingen die standaard zijn voor ultra hd-schermen is de monitor minder geschikt voor snel bewegende beelden. Bij deze resolutie worden maximaal 29 beelden per seconde weergegeven. Dat is voor ultra hd-films genoeg, maar ‘snelle’ games, zoals racespellen, ogen soepeler bij hogere beeldsnelheden.

Ook kan het scherm alleen goed overweg met een krachtige pc met discrete videokaart. Bovendien beschikt de monitor alleen over een displaypoortaansluiting en is koppelen via het meer gangbare dvi of hdmi niet mogelijk. Daardoor is het niet mogelijk een spelcomputer of blu-rayspeler aan te sluiten.

Ontwerp

Door de weinige aansluitingen en het gebruik van de IGZO-technologie is het scherm wel erg slank uitgevallen. De achterkant bolt iets naar achteren uit, maar komt op zijn dikste punt niet voorbij de 3,5 centimeter. De zwarte randen rond het beeldpaneel zijn eveneens erg dun en dat geeft de monitor een luxe uitstraling.

Omdat de voorkant vrij is van bedieningselementen, ziet het scherm er in positieve zin sereen uit. Er brandt alleen een bescheiden aan/uit-lampje in de rechter onderhoek. Em omdat de energieconsumptie binnen de perken blijft, heeft Sharp bovendien geen actieve ventilatie hoeven in te bouwen, waardoor de monitor zijn werk geruisloos doet.

Conclusie

Ondanks de uitmuntende beeldkwaliteit valt er het een en ander aan te merken op het scherm. Zo is de prijs fors, het aantal aansluitingen erg beperkt en is het jammer dat de monitor los moet worden geschroefd van zijn voet om het scherm een kwartslag te draaien. Dat neemt niet weg dat we het scherm van harte kunnen aanbevelen aan computeraars die op zoek zijn naar het scherpst mogelijke beeld op een monitor van rond de 30 inch. Mits de prijs geen bezwaar is, natuurlijk.

Lees de uitgebreide review van IGZO op NUtech