Ziggo en UPC willen hun wifi-hotspots met elkaar gaan delen. Op die manier zou een echt landelijk wifi-netwerk ontstaan waardoor klanten overal met hun telefoon of tablet van wifi gebruik kunnen maken. 

Dat bevestigt Ziggo tegenover NUtech na berichtgeving in De Telegraaf.

Ziggo en UPC zijn beide bezig met het uitrollen van een eigen wifi-netwerk. Modems van klanten worden dan ingezet als wifi-hotspot zodat andere klanten die op straat lopen gebruik kunnen maken van het netwerk en dus eigenlijk geen mobiel internet meer hoeven te gebruiken.

Omdat de bedrijven Nederland verdeeld hebben zou het wifi-netwerk van Ziggo slechts ongeveer de helft van Nederland bereiken. Door de netwerken samen te voegen kunnen Ziggo en UPC een vuist maken tegen KPN dat zelf een mobiel netwerk heeft.

"We kijken er naar en voeren gesprekken. Er is nog geen besluit genomen, maar de wens is er", aldus Gradus Vos, woordvoerder van Ziggo tegenover NUtech. De Telegraaf meldt dat de samenwerking een aanval is op KPN. Vos zegt daarover: "Wifi-hotspots zijn sowieso concurrentie voor KPN. We willen een totaalpakket kunnen bieden. Je kan het zien als aanval op de mobiele tak van KPN."

Soort van wens

UPC bevestigt desgevraagd de gesprekken en stelt ook dat er absoluut nog geen sprake is van een besluit. "We willen eerst onze eigen hotspots op orde krijgen en daarna verder kijken", aldus woordvoerder Ronald Sutmuller. Hij noemt een gezamenlijk wifi-netwerk 'een soort van wens', maar wil wil niet te veel verwachtingen wekken.

De wifi-hotspots worden bij UPC op dit moment dan ook nog ingezet voor gebruik binnenshuis. Dat betekent dat je als klant bij iedereen eenvoudig op het wifi-netwerk kan zonder wachtwoord. Dat moet het gebruiksgemak verhogen. Sutmuller wil zich niet uitlaten over ambities in de toekomst om wel een breder wifi-netwerk uit te rollen zodat ook op straat verbinding met het netwerk kan worden gemaakt.

Ziggo zal nog dit jaar in alle gemeenten waar het actief is de wifi-hotspots beschikbaar maken. UPC voert momenteel nog tests uit.

Wat houden de wifi-hotspots precies in?