Internet Explorer 11, de nieuwe versie van de browser die wordt geleverd bij Windows 8.1, krijgt nieuwe functies die speciaal zijn gericht op touchscreens.

Ook de prestaties van de browser zijn volgens Microsoft een stuk beter. "Met de juiste browser op het juiste apparaat is het web echt een 'killer app'", aldus Dean Hachamovitch, hoofd Internet Explorer bij Microsoft.

Zo toonde het bedrijf tijdens een perssessie op de ontwikkelaarsconferentie Build een zoekopdracht via Bing. Na het zoeken laadt de browser direct de eerste twee zoekresultaten in. Wanneer daarop wordt geklikt, kan de site meteen worden getoond, zonder laadtijd.

Ontwikkelaars kunnen op pagina's maximaal twee links aangeven die meteen worden geladen. Zo moet browsen een stuk sneller worden. Ook de vorige pagina blijft in het geheugen. Wie dus op de terugknop drukt, of naar links veegt om terug te gaan, krijgt direct de vorige pagina te zien, zonder dat deze opnieuw moet worden geladen.

Menu's

Verder werken sites beter met touchscreens in IE11, belooft Microsoft. Menu's waarbij een 'mouse-over' nodig is, dus een muisbeweging zonder te klikken, werkten voorheen niet. 

In de nieuwe versie van Internet Explorer is het mogelijk om zo'n menu lang aan te raken om deze functie alsnog te gebruiken. Dit werkt automatisch, dus ontwikkelaars hoeven hun site hier niet op aan te passen.

Verder worden tabbladen en de adresbalk nu onder in beeld getoond. Zo wordt navigatie op veel websites niet geblokkeerd. Standaard verdwijnt deze balk tijdens het browsen, maar er kan voor worden gekozen om een kleine adresbalk altijd in beeld te houden.

Suggesties

Bij het intypen van een webadres, toont IE11 sitesuggesties, links naar specifieke onderdelen van websites, en links naar relevante apps in de Windows Store.

Er is ook een lijst met frequent gebruikte websites beschikbaar. Deze zijn makkelijk te identificeren aan logo's of afbeeldingen van de sites. Ook favorieten krijgen afbeeldingen, zodat ze snel terug te vinden zijn.

Volgens Microsoft kunnen 100 tabs worden geopend per browserscherm. Dit zou de prestaties van de pc of tablet niet moeten beïnvloeden en tabs die een tijd niet zijn gebruikt zouden bovendien direct weer kunnen worden geladen.

Formulieren

Bij webformulieren wordt het virtuele toetsenbord aangepast afhankelijk van het in te vullen veld. Bij e-mailvelden wordt een toetsenbord met een apenstaartje getoond en bij nummervelden komt een numeriek toetsenbord tevoorschijn.

Volgens Microsoft scoort IE11 bovenaan op verschillende benchmarks, waaronder de Javascript-test Sunspider. Microsoft stelt dat IE11 en Windows 8.1 speciaal op elkaar zijn afgesteld, waardoor prestaties beter zijn dan bijvoorbeeld Google Chrome of Firefox.

Internet Explorer ondersteunt nu ook voor het eerst de webtaal WebGL, die al langer wordt gebruikt in browsers als Chrome. Volgens Hachamovitch werd de functie, die browsers meer grafische mogelijkheden geeft, eerder niet ondersteund omdat er veiligheidsproblemen mee waren. Die zouden nu zijn opgelost.

Windows 8.1 maakt het ook mogelijk om meerdere browservensters naast elkaar te laten zien. Wie in de mail-app op een link klikt, krijgt de webpagina naast de e-mail te zien.

Leeslijst

Ook is in Windows 8.1 een nieuwe 'reading list'-app inbegrepen. Hiermee kunnen artikelen vanuit IE11 worden opgeslagen om later te lezen. De bewaarde links worden via Skydrive gesynchroniseerd.

Ook favorieten, instellingen en andere browsergegevens worden gesynchroniseerd, zodat deze op verschillende apparaten altijd gelijk zijn.

Lees meer over de Windows-aankondigingen tijdens Microsofts conferentie Build