Windows 8.1 krijgt betere ondersteuning voor schermen met een hoge resolutie.

Dat maakt Microsoft woensdag bekend tijdens de presentatie van de update voor Windows op de ontwikkelaarsconferentie Build.

Wie Windows 8 gebruikte met hoge resolutie-schermen, werd in de desktopmodus geconfronteerd met zeer kleine knoppen en teksten. Dat maakte het gebruik van touchscreens moeilijker.

In versie 8.1, waarvan woensdag een previewversie openbaar is gemaakt, wordt de desktopmodus 200 procent opgeschaald, zodat alles twee keer zo groot verschijnt. Dit is dezelfde manier waarop Apple Mac OS X aanpast op zijn retina-schermen.

Windows 8.1 wordt een gratis update voor gebruikers van Windows 8. Een previewversie is beschikbaar gemaakt op de site van Windows.

Toetsenbord

Ook het virtuele toetsenbord, waarmee op het touchscreen kan worden getypt, zal worden aangepast aan hogere resoluties. Fabrikanten van Windows-apparaten kunnen zelf bepalen hoe groot het toetsenbord moet zijn.

Daarnaast zijn er nieuwe touchscreenbewegingen mogelijk in het toestenbord. Door van links naar rechts over de spatiebalk te vegen, worden autocorrect-opties geselecteerd. Door van de bovenste rij letters naar boven te vegen, kunnen cijfers worden getypt.

Microsoft Windows 8.1

Startknop

Daarnaast krijgt Windows 8.1 weer een startknop, een aankondiging die tijdens de presentatie met gejuich werd ontvangen. De knop leidt enkel naar het startscherm van Windows.

Door er met de rechtermuisknop op te klikken, komt een menu tevoorschijn dat leidt naar enkele instellingen. De meeste instellingen blijven echter in de 'charms'-balk, die wordt opgeroepen door van rechts naar links te vegen op een touchscreen.

Daarnaast wordt het mogelijk om direct naar de desktopmodus op te starten, in plaats van eerst in het nieuwe startmenu te komen.

In het startmenu is met een veegbeweging naar boven een overzicht van alle apps te zien. Daarnaast kan het menu op meer manieren worden aangepast, bijvoorbeeld met eigen achtergronden en meer kleuren.

Multitasken

Ook multitasking, de mogelijkheid om meerdere apps tegelijk te draaien, is veranderd. Waar één app voorheen altijd 70 procent van het scherm in beslag nam, en de andere 30 procent, kunnen de groottes nu flexibeler worden aangepast.

Ook wordt het mogelijk om drie of vier apps naast elkaar te tonen. Ook op verschillende monitoren kunnen meerdere apps naast elkaar worden getoond.

Wie in de mail-app op een link klikt, krijgt de webpagina automatisch in een scherm naast de app te zien. Ook is het mogelijk om meerdere browservensters naast elkaar te hebben.

Op het ontgrendelscherm kunnen slideshows van foto's worden getoond en kunnen gesprekken met Skype direct worden aangenomen. Daarnaast kan snel de camera worden gestart door een veegbeweging te maken.

Zoeken

Zoeken op internet en in je eigen computer gaat met één enkele opdracht. In Windows 8 moest worden geselecteerd waar de gebruiker wilde zoeken.

Op het startscherm verschijnt een zoekbalk waar direct kan worden gezocht. Hiervoor hoeft dus niet de 'charms'-balk te worden opgeroepen.

Windows Store

Daarnaast is de Windows Store, de appwinkel van Microsoft, flink veranderd. Bij het opstarten van de winkel worden meer lijsten getoond, waaronder een 'picks for you'-lijst waar persoonlijke aanbevelingen worden getoond.

Op de detailpagina van specifieke apps is meer ruimte voor screenshots en beoordelingen van gebruikers. Daarnaast worden gerelateerde apps getoond en verschijnt een lijst met apps van dezelfde uitgever.

Mail-app

De standaard e-mailapp van Windows 8.1 wordt ook verbeterd. E-mail wordt gegroepeerd in verschillende categorieën.

Zo verschijnen e-mails van favoriete contactpersonen allemaal bij elkaar. Ook zijn er aparte mappen voor nieuwsbrieven en e-mails van sociale netwerken als Facebook en Linkedin.

Deze functie doet denken aan de nieuwe inbox van Gmail (review), die onlangs vijf verschillende inboxen introduceerde.

Kaarten

De kaartenapp van Windows 8.1 krijgt ondersteuning voor 3d-beelden. Het is mogelijk om automatische een 'rondleiding' door een stad te maken, met een voorgelezen tekst over onder meer bezienswaardigheden en hotels.

Met een klik is het mogelijk om meer details te zien over bijvoorbeeld gebouwen. Tijdens een demonstratie werd getoond dat zo snel de architect van een gebouw kan worden opgezocht.

Microsoft maakt het bovendien mogelijk om deze 3d-beelden te integreren in andere apps. 

Er zijn ook enkele nieuwe apps in het systeem, zoals Bing Food & Drink, Alarm en Calculator. Ook heeft de Xbox Music-app, waarmee muziek kan worden gestreamd, een nieuw design.

In Windows 8.1 worden apps automatisch geüpdatet. 

Vaker updates

Steve Ballmer, CEO van Microsoft, stelde tijdens de presentatie dat Microsoft vaker en sneller updates wil uitbrengen voor Windows 8 en Windows Phone 8. "Je kan dat zien als de nieuwe norm", aldus Ballmer. "Een snel releaseritme ligt absoluut aan de grondslag van wat we doen."

Ballmer zei blij te zijn dat steeds meer fabrikanten apparaten met touchscreens op de markt brengen. Bij de release van Windows 8 gebeurde dit nog te weinig, zei hij.

Julie Larson-Green, hoofd Windows bij Microsoft, noemde Windows 8.1 'een verfijnde Windows 8'.