Apple verliest terrein in Europa. In het eerste kwartaal van 2013 moest het bedrijf met de iPhone marktaandeel inleveren.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau IDC. De gegevens komen overeen met eerdere onderzoeken.

In West-Europa had Apple met de iPhone in de eerste drie maanden van 2012 nog een aandeel van 25 procent. Een jaar later staat dat op 20 procent. Dat komt omdat er ook daadwerkelijk minder iPhones verkocht zijn dan een jaar geleden.

In januari, februari en maart van 2013 werden er 6,2 miljoen iPhones verscheept in West-Europa. 800.000 minder dan een jaar eerder. Samsung zag het aantal exemplaren tegelijkertijd met bijna een derde groeien en ook Sony en LG deden goede zaken. Nokia moest marktaandeel inleveren..

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van IDC. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

iPhone 5

De iPhone 5 is sinds september 2012 te koop en het eerste kwartaal van 2013 was dus pas het tweede kwartaal waarin de smartphone verkrijgbaar was. Bovendien had Apple in die maanden nog geen concurrentie van de Galaxy S4 (review) en HTC One (review) die pas in het tweede kwartaal op de markt kwamen.

De totale smartphonemarkt groeide met 12 procent en dat is een stuk minder dan verwacht en bovendien de laagste groei sinds het begin van de metingen door IDC in 2004. Volgens de marktonderzoekers komt dat door de economische crisis en verzadiging op de markt.

Android heeft in Europa inmiddels een marktaandeel van 70 procent. De groei wordt deels veroorzaakt door goedkope smartphones die steeds populairder worden. Apple bedient dat gedeelte van de markt nog niet, maar komt naar verluidt later dit jaar met een goedkope iPhone.

Lees hier alles wat tot nu toe bekend is over de goedkope iPhone