iPhones kunnen als iOS 7 gelanceerd wordt via de camera diverse gezichtsuitdrukkingen herkennen. Zo is het mogelijk een knipoog op glimlach te detecteren.

Dat blijkt uit code van de nieuwe testversie van iOS 7. Deze versie kwam eerder deze week uit en kent kleine veranderingen en de ondersteuning voor iPads.

9to5mac ontdekte in de code dat ontwikkelaars beschikking krijgen tot gezichtsherkenning. Zo is het mogelijk via de camera een knipoog of glimlach te herkennen. Mogelijk worden deze functies gebruikt in de camera van de iPhone.

Sinds iOS 5 is de smartphone van Apple in staat gezichten te detecteren en zo automatisch scherp te stellen bij een foto. Diverse Android-toestellen hebben al de mogelijkheid een foto te maken als een persoon glimlacht. Ook zou het mogelijk zijn automatisch de beste foto te herkennen wanneer meerdere plaatjes worden geschoten.

In iOS 7 zitten ook andere aanpassingen aan de camera. Zo ondersteunt de iPad met de nieuwe versie van het besturingssysteem HDR-foto's. Daarbij worden foto's gemaakt met verschillende belichtingen. Deze foto's worden gecombineerd tot één afbeelding om de juiste belichting te realiseren. Ook is het mogelijk in video's in te zoomen.

De nieuwe versie van het besturingssysteem zal pas in de herfst beschikbaar zijn. Tegen die tijd moet er ook een nieuwe iPhone beschikbaar zijn en later dit jaar worden ook een iPad 5 en iPad Mini 2 verwacht.

Lees onze hands-on met iOS 7