Apps uit de Windows Store voor Windows 8 worden 4,5 keer vaker gebruikt op apparaten met een touchscreen.

Dat zei Tim O'Brien, platform evangelist bij Microsoft, tijdens een persbijeenkomst voor de start van de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Build van Microsoft.

In de Windows Store staan apps die gebruikmaken van het nieuwe uiterlijk van Windows 8, en die zijn ontworpen voor touchscreens. 

Wanneer mensen Windows 8 voor het eerst opstarten, kan ervoor worden gekozen om anoniem data te delen met Microsoft. Uit die data blijkt ook dat verschillende nieuwe functies in Windows 8 veel meer worden gebruikt op touch-apparaten.

Zo worden de zoek- en deelfuncties in de 'charms'-balk, een instellingenmenu dat kan worden opgeroepen door van rechts naar links te vegen, ruim twee keer meer gebruikt op toestellen met een touchscreen. 

Ook multitasking - de functie in Windows 8 om twee apps naast elkaar te draaien - is twee keer zo populair op touch-apparaten als op laptops zonder touchscreen. Uit gelekte screenshots bleek onlangs dat de multitaskmogelijkheden in Windows 8.1 worden uitgebreid.

Surface

Naast tablets krijgen ook steeds meer Windows-laptops een touchscreen. Bovendien komen er steeds meer 'hybrides' op de markt, toestellen die kunnen functioneren als laptop én tablet. De eigen Surface-tablet van Microsoft (review) is hier een voorbeeld van.

"Een van de dingen die we tijdens Build duidelijk willen maken is dat ontwikkelaars Windows 8 moeten zien als een 'touch-first'-platform", aldus O'Brien.

Er worden maandelijks vier keer meer apps ingestuurd naar de Windows Store dan bij de introductie van Windows 8 in oktober 2012. Microsoft zal tijdens persconferenties op woensdag en donderdag meer informatie delen over Windows 8 en de aankomende update 8.1. NUtech doet daar vanuit San Fransisco verslag van.