Samsung spreekt met de EU over een schikking in een rechtszaak over standaardpatenten. Samsung zou zijn marktpositie hebben misbruikt door Apple dergelijks standaardpatenten te misgunnen.

Samsung zou voorbereidende gesprekken tot een schikkingsvoorstel met de EU voeren, schrijft Reuters. De EU startte begin 2012 een onderzoek naar de Zuid-Koreaanse elektronicagigant. Door standaardpatenten over onder andere 3G-verbindingen niet of moeilijker aan bijvoorbeeld concurrent Apple te verstrekken, zou Samsung zich schuldig maken aan concurrentieverstoring.

Samsung heeft eerder beloofd zijn 3G-patenten eerlijk aan concurrenten te licenseren wanneer 3G in Europa als mobiele standaard toegepast zou worden.

De gesprekken tussen Samsung en de EU begonnen volgens anonieme bronnen in december van 2012. Het zou nog te vroeg zijn om te stellen dat het zeker tot een schikking gaat komen. Mocht Samsung wel schuldig worden bevonden zou dat het bedrijf op een boete van maximaal 17,3 miljard dollar (13,1 miljard euro) kunnen rekenen.