Er zijn screenshots opgedoken van het nieuwe startmenu in Windows 8.1 waarop te zien is welke functionaliteit Microsoft precies terugbrengt na de update.

In het huidige Windows 8 is de traditionele startknop verdwenen en dat zorgde voor veel kritiek.

Met Windows 8.1 krijgt het nieuwe besturingssysteem na de zomer de eerste grote update. Later deze week komt de previewversie beschikbaar. Microsoft maakte al bekend dat de traditionele startknop niet zal terugkomen.

Wel wordt er een vernieuwde variant van het startmenu geïntroduceerd, zo blijkt uit screenshots geplaatst op Twitter. Een previewversie van Windows Server is namelijk al beschikbaar en toont hetzelfde startmenu als straks in Windows 8.1 zit.

Startknop

Op de afbeeldingen is te zien dat diverse instellingen direct vanuit de startknop geladen kunnen worden. Met een klik op de rechter muisknop opent een menu waarin de pc kan worden afgesloten, maar het menu biedt ook toegang tot bijvoorbeeld de zoekfunctie, energie-instellingen, het controlepaneel en taakbeheer.

Gebruikers kunnen in Windows 8.1 instellen dat de startknop niet verwijst naar de nieuwe tegelomgeving, maar naar een overzicht van alle applicaties op de computer. Bovendien is het mogelijk bij het opstarten automatisch de oude omgeving te laden en zo de nieuwe tegelweergave helemaal te omzeilen.

Eerder lekte al verschillende andere screenshots van video’s van Windows 8.1 uit.

Bekijk meer nieuws rondom Windows 8.1