Ondanks beloften van Apple krijgen nog steeds veel iPhone-apps toegang tot een uniek nummer van de smartphone waarmee onder meer de locatie kan worden bijgehouden.

Dat blijkt uit onderzoek van de University of San Diego.

De onderzoekers bekeken 225.000 apps die geïnstalleerd zijn op 90.000 iPhones. Tussen februari en december 2012 bleek 48 procent van deze apps de Unique Device Identifier (UDID) te benaderen.

Met deze unieke code kan worden herkend om wat voor apparaat het gaat, maar het kan ook door advertentiebureaus worden gebruikt om bijvoorbeeld surfgedrag te koppelen aan een toestel. Advertenties worden dan afgestemd op de interesses van de gebruiker.

In 2011 kwam Apple onder vuur te liggen vanwege het opslaan en doorsturen van de UDID naar derden. Hoewel Apple ter verdediging stelde dat het om anonieme gegevens gaat, besloot het toch apps niet meer toe te staan de UDID te gebruiken.

Toegang

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat veel apps de code toch nog benaderen. Apple heeft toegang niet geblokkeerd om te zorgen dat oude apps nog wel gewoon blijven werken.

Het onderzoek is uitgevoerd door een speciale app te installeren op diverse iPhones. De ProtectMyPrivacy-app houdt bij wanneer welke apps toegang krijgt tot welke gegevens. De applicatie is alleen te installeren op iPhones met een jailbreak. Dat betekent dat gebruikers eigen apps en software kunnen installeren en meer instellingen kunnen aanpassen.

De onderzoekers laten aan Technologiereview.com weten dat de resultaten echter voor alle iPhone-gebruikers gelden omdat de apps die van de UDID gebruikmaken ‘normale apps’ waren. De resultaten komen overeen met een eerder onderzoek van een Franse privacywaakhond. Daaruit bleek dat de helft van de iPhone-apps de UDID gebruikt.

In iOS 7, de nieuwe versie van het besturingssysteem van de iPhone en iPad die in de herfst wordt uitgebracht, verandert het beleid rondom de UDID. Apps krijgen dan simpelweg geen toegang meer.

Lees onze hands-on met iOS 7

Bekijk de meest gedownloade gratis apps en betaalde apps voor de iPhone