De vluchtende Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft de wereld maandag voor een mysterie gesteld. Zijn vluchtroute bleef de hele dag onderwerp van giswerk, met dank aan een dik rookgordijn.

Tientallen journalisten gingen maandag mee op een vlucht van Aeroflot van Moskou naar Cuba in de veronderstelling dat Snowden aan boord zou zijn. Een bron bij de Russische luchtvaartmaatschappij ontkende even later echter dat de door de VS gezochte klokkenluider meevloog. Latere berichten dat de Amerikaan nog in Moskou zou zijn, daar helemaal niet zou zijn geweest of wellicht een andere vlucht had genomen, bleven onbevestigd.

Wikileaks

Julian Assange van WikiLeaks, een organisatie die streeft naar maximale openheid, liet uiteindelijk alleen los dat Snowden gezond en op een veilige plek is.

Assange bevestigde wel dat Snowden zondag Hongkong heeft verlaten en via Rusland en andere staten op weg is gegaan naar Ecuador. Daar heeft Snowden asiel aangevraagd. Ecuador zou de klokkenluider een vluchtelingenpaspoort hebben verstrekt.

Dat Hongkong Snowden ondanks herhaalde verzoeken niet heeft uitgeleverd, is de VS in het verkeerde keelgat geschoten. Het Witte Huis liet weten dat de weigering een negatieve uitwerking zal hebben op de relatie tussen de Verenigde Staten en China.

,,We geloven niet dat deze beslissing op technische gronden is genomen door een immigratiefunctionaris in Hongkong'', zei een woordvoerder. ,,Dit was een welbewuste keuze van de overheid om een voortvluchtige te laten lopen ondanks een geldig arrestatiebevel.'' Hongkong, een autonome Chinese regio, had eerder laten weten dat het Amerikaanse verzoek om Snowden te arresteren, niet aan alle eisen voldeed.

Rusland

De VS drongen er ook bij Rusland op aan om Snowden uit te leveren. Het uitleveringsverzoek lijkt erop te wijzen dat Snowden zich nog in Rusland bevindt, voor zover de Amerikanen weten.

De Amerikanen zoeken Snowden omdat hij geheimen heeft prijsgegeven over het geheime Amerikaanse observatieprogramma PRISM. Daarmee houden de Amerikaanse veiligheidsdiensten internetcommunicatie in gaten. Snowden lekte de documenten toen hij als ingehuurde kracht werkte bij de geheime dienst NSA.

De Amerikanen vinden hem daarom een spion. Via een krant in Hongkong liet Snowden maandag weten dat hij bij het consultancybureau Booz Allen Hamilton was gaan werken, met als enige doel toegang tot de geheime informatie.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in het dossier op NUtech