Een nepversie van Blackberry Messenger (BBM) is door ruim honderdduizend mensen uit Google Play gedownload.

In de appwinkel stond 'RIM' vermeld als uitgever van de app. Blackberry heette tot voor kort Research In Motion (RIM), maar heeft inmiddels zijn naam veranderd.

Wie de nepapp opstartte kreeg een scherm te zien waarop werd beloofd dat de berichtendienst van Blackberry op 27 juni actief zou worden, meldt CnetVervolgens vroeg het advertentienetwerk StartApp toestemming om onder meer appiconen en browserfavorieten toe te voegen.

Google verifieert apps niet voordat ze online worden gezet, waardoor malafide apps af en toe in Google Play weten te komen. De nepversie van Blackberry Messenger is inmiddels verwijderd.

Berichtendienst

Onlangs werd door T-Mobile het gerucht verspreid dat een versie van BBM voor iOS en Android inderdaad op 27 juni zou verschijnen, maar dat bericht werd door Blackberry ontkracht. De apps komen pas later deze zomer.

Met de apps voor concurrerende platformen wil Blackberry de concurrentie aangaan met apps als Whatsapp en Google Hangouts.

In de hoogtijdagen van de Blackberry was BBM zeer populair onder gebruikers van de apparaten. Berichten die via BBM worden verstuurd zijn versleuteld en daarom niet te onderscheppen.

Lees ook: de zes beste alternatieven voor Whatsapp