'Miljard Android-toestellen verscheept in 2014'

In 2014 worden er per jaar een miljard Android-apparaten verscheept. Daarmee is het besturingssysteem fors groter dan Windows en iOS samen.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Gartner.

De cijfers hebben betrekking op pc’s, tablets én smartphones. In 2012 werden er nog ruim 500 miljoen Android-toestellen verscheept. Dit jaar moeten dat er al 866 miljoen zijn en in 2014 zelfs 1,061 miljard.

Daarmee blijft Android de concurrenten Apple en Microsoft ver voor. Windows en Windows Phone groeit licht van 346 miljoen in 2012 naar 378 miljoen in 2014 en Mac Os en iOS gaat van 212 miljoen naar 354 miljoen.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Gartner. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

"Hoewel de cijfers een duidelijke winnaar aanwijzen, is de realiteit dat de bedrijven achter de besturingssystemen een uitdaging hebben om relevantie op te bouwen in alle segmenten", aldus Carolina Milanesi, vicepresident Research bij Gartner.

"Apple is momenteel het beste vertegenwoordigd in alle verschillende categorieën terwijl 90 procent van de Android-verkoop uit de smartphonemarkt komt en 85 procent van de verkoop van Windows op de pc-markt plaatsvindt."

Pc-markt

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de pc-markt voor laptops en desktops in 2013 en 2014 opnieuw harde klappen krijgt. Dit jaar zal de pc-markt met 10 procent krimpen. Als ‘ultramobiles’ worden meegerekend gaat het om een afname van ruim 7 procent.

Onder ultramobiles vallen Windows 8-hybrides die zowel als tablets en als laptop gebruikt kunnen worden. Ook heel lichte ultrabooks worden bij deze nieuwe categorie gerekend. Tablets en smartphones zullen de komende jaren doorgroeien, maar de druk neemt volgens Gartner toe omdat veel mensen langer doen met hun mobiele apparaten en bovendien kiezen voor goedkopere producten.

Lees meer over de veranderingen bij pc’s, smartphones en tablets op NUtech

Lees meer over:
Tip de redactie