Waakhond onderzoekt overname Waze door Google

De overname van kaartendienst Waze door Google wordt onder de loep genomen door de Amerikaanse markttoezichthouder FTC.

De waakhond wil uitzoeken of de overname zal leiden tot een minder gevarieerd aanbod aan digitale kaarten voor de consument.

Google heeft het onderzoek tegenover de Guardian bevestigd. Een onderzoek van de FTC wordt automatisch gestart als het overgenomen bedrijf jaarlijks meer dan 70 miljoen dollar omzet, maar dat is bij Waze niet het geval.

Direct na de overname had consumentenorganisatie Consumer Watchdog al kritiek op de deal. "Google domineert de online kaartenhandel al", schreeft de organisatie aan het Amerikaanse ministerie van Justitie. 

Verkeersinformatie

Waze, een Israëlisch bedrijf, maakt een app waarmee routes kunnen worden gepland. Groot verschil met concurrenten is dat verkeersinformatie wordt verzameld van alle gebruikers en wordt getoond in de app. 

Als er veel Waze-gebruikers stil staan op de snelweg, 'weet' de app dus dat er file is, en kunnen andere weggebruikers worden omgeleid. Verwacht wordt dat Google deze functies in Google Maps wil integreren, al zei het bedrijf bij de overname dat de aparte app voorlopig ook blijft bestaan.

Waze bevat ook verschillende sociale functies. Zo kunnen punten worden verdiend door veel te rijden en worden Facebook-vrienden op de kaart getoond, als deze in de buurt zijn.

Lees meer over Google in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie