Bijna driekwart van de Nederlanders vind het geen probleem dat de overheid internet- en telefoonverkeer aftapt als dat is vanwege de strijd tegen het terrorisme. Ze zijn bereid privacy daarvoor op te geven.

Dat blijkt uit onderzoek van NUtech.

73 procent van de ruim 2000 ondervraagden geeft aan dat de Nederlandse overheid burgers moet kunnen aftappen als dat mogelijk terrorisme voorkomt. 18 procent is er tegen.

Zeven op de tien respondenten denken bovendien dat de overheid sowieso al op grote schaal communicatie via internet en telefoon ‘afluistert’. 20 procent maakt zich daar ernstige zorgen over terwijl 35 procent zich slechts ‘een beetje zorgen’ maakt. De grootste groep (44 procent) maakt zich geen zorgen.

Het onderzoek van NUtech is uitgevoerd vanwege de recente onthullingen rond PRISM, het aftapprogramma van de Amerikaanse overheid. De VS tappen op grote schaal internet- en telefoonverkeer af. Ook in Nederland zou dit gebeuren, hoewel minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) dat onlangs nog tegensprak.

Privacyschending

In de VS is ook onderzoek gedaan naar de mening van Amerikanen over het aftappen van hun communicatie. Een krappe meerderheid van 56 procent is daar voor aftappen om terrorisme te voorkomen. In Nederland is dat dus veel meer.

62 procent van de Amerikanen stelde in het onderzoek dat onderzoek naar terrorisme belangrijker is dan privacyschending. Precies hetzelfde percentage geeft in het Nederlandse onderzoek, uitgevoerd door Peil.nl van Maurice de Hond, aan dat privacy geschonden mag worden om terrorisme te voorkomen.

Ongeveer een op de drie Nederlanders vindt dat privacy niet geschonden mag worden, zelfs als daardoor het opsporen van terroristen moeilijker is. Over het algemeen blijken mensen die stemmen op VVD, CDA en PVV aftappen meer te steunen. Vrouwen geven gemiddeld ook eerder hun privacy op dan mannen. 

Bekijk alle resultaten van het onderzoek op NUtech.nl

Vijf dingen die je moet weten over PRISM