Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Apps

Hogeschool verbiedt klachten op sociale media

Hogeschool Avans wil niet dat via sociale media negatieve berichten over de school naar buiten worden gebracht. Dit is opgenomen in de huisregels voor komend schooljaar. 
Door Novum

"Als student of medewerker mag je uiteraard actief zijn op social media", aldus Avans in de huisregels. "Uitgangspunt is dat je hierbij de volgende spelregels in acht neemt." 

In een filmpje van de school wordt een voorbeeldbericht aangehaald van berichten die niet langer toegestaan zijn. "Trein gemist en mag geen tentamen maken, dat ze kapotvallen bij Avans!!!" Via sociale media kunnen dergelijke negatieve berichten uiteindelijk bij toekomstige werkgevers terechtkomen, suggereert het animatiefilmpje.

Huisregels

In de huisregels (pdf) legt Avans in precieze bewoording uit wat wel en niet toegestaan is op sociale media voor zowel medewerkers als studenten. Hieronder de regels op een rij:

Je bent een ambassadeur van Avans Hogeschool

Dit geldt zowel tijdens studie- en werktijd als in privétijd. Wees je ervan bewust dat je zelf verantwoordelijk bent voor alles wat je online zet en deelt met anderen. Houd er in je communicatie rekening mee dat je namens de hogeschool communiceert en de buitenwereld jouw mening ervaart als die van Avans Hogeschool! Uiteraard mag je geen berichten plaatsen die Avans Hogeschool zou kunnen schaden.

Je hebt een stem, maar op persoonlijke titel

Als je over Avans hogeschool schrijft doe je dat op persoonlijke titel. Vemeld, om verwarring te voorkomen, altijd je echte naam en functie achter je bericht. Maar onthoud dat het officiele standpunt van Avans Hogeschool altijd via het CvB of persvoorlichter wordt gecommuniceerd.

Meld je bronnen

Maar vergeet niet eventueel bronnen kenbaar te maken. Respecteer copyright, gebruik geen merkuitingen van anderen zonder toestemming. Citeer geen collega's en gebruik andermans materiaal niet zonder toestemming. Het auteursrecht van de content die vanuit de functie en verantwoordelijkheid bij Avans Hogeschool wordt gecommuniceerd, ligt bij Avans hogeschool.

Informatie deel je

Houd interne discussies intern. Het is niet de bedoeling dat je negatieve berichtgeving of vertrouwelijke berichten over studenten, collega's, concurrenten, leveranciers en relaties van Avans waarmee wordt samengewerkt publiceert, dan wel berichten plaatst die schadelijk voor hen zouden kunnen zijn.

Je denkt twee keer na

Bedenk dat het aanwezig op social media vergelijkbaar is met het aanwezig zijn op een feestje waar je vrienden, je collega's, je baas en je klanten ook zijn. Wat er tijdens dat feestje gezegd wordt, is iedereen na een week weer grotendeels vergeten. Op internet is dit tot in de eeuwigheid terug te vinden. Breng jezelf of anderen niet in verlegenheid met tekst, video- of fotomateriaal waarmee jij niet geassocieerd wil worden.

Je hebt lef

Geef fouten toe. Bied excuses aan wanneer nodig. Als je onverhoopt een fout maakt die Avans zou kunnen schaden, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met je leidinggevende of mentor. Mocht je problemen ondervinden p social media waarbij je je onprettig voelt, zoals dreigtwets, bespreek dit dan ook met je leidinggevende of mentor.

Reactie

Avans, met vestigingen in Den Bosch, Tilburg en Breda, lijkt met de regels juist de negatieve publiciteit over zichzelf te hebben afgeroepen nu de reacties op internet binnenstromen. Volgens een woordvoerder van de school wordt de formulering van de huisregels 'kennelijk anders geïnterpreteerd dan was bedoeld'.

"Het gaat erom dat wij studenten bewust willen maken van het feit dat wat je op sociale media post, niet meer van internet af gaat en in hun nadeel kan werken", aldus de zegsvrouw. " Het is geen verbod om iets lelijks te zeggen over Avans, maar wees je er bewust van, is de boodschap."

De hogeschool overweegt de formulering van de huisregels aan te passen, aldus de woordvoerder.

Aanbevolen artikelen