Facebook heeft donderdag zijn eigen videodienst geïntroduceerd. De videodienst komt beschikbaar als een update voor Instagram en laat gebruikers video's van maximaal vijftien seconden opnemen en delen.

Dat maakt Facebook donderdag bekend, na een reeks van geruchten over de toevoeging van video's aan Instagram.

De video's van vijftien seconden worden op eenzelfde manier opgenomen als het schieten van een foto waarna er uit dertien filters gekozen kan worden.

Frames

Gebruikers hebben tevens de mogelijkheid om clips binnen een video te verwijderen een een coverfoto uit de beschikbare video-frames te selecteren.

Het opnemen en delen van video's kan met de app voor Android en iOS. Het bekijken van de Instagram-video's kan zowel via de apps als het web.

Stabilisatie

Instagram biedt bij zijn videodienst ook cinematografische stabilisatie aan, die video's de stabiliteit moet geven die bij films als normaal wordt beschouwd. 

Miljard

Instagram werd in april 2012 voor 1 miljard dollar door Facebook overgenomen en heeft maandelijks 130 miljoen actieve gebruikers. De sociale fotodienst meldt dat er dagelijks meer dan 1 miljard likes worden gegeven.

De videodienst van Instagram gaat concurreren met Vine, het videoplatform van Twitter waar video's van zes seconden kunnen worden gedeeld. Vine liet eerder donderdag weten aan 'nieuwe en spannende features' te werken.