Nederlandse 65-plussers stappen massaal over naar tablets en smartphones. Inmiddels zijn er in totaal in Nederland 5,6 miljoen tablet- en 8 miljoen smartphonegebruikers.

Dat blijkt uit onderzoek van GfK.

De stijging in het gebruik van tablets en smartphones wordt deels veroorzaakt door ouderen. Zo heeft inmiddels een derde van de 65-plussers een tablet in het bezit en maakt hetzelfde percentage gebruik van een smartphone.

Een halfjaar geleden gebruikte nog slechts 16 procent van de ouderen een smartphone en 15 procent een tablet. Het tabletgebruik onder jongeren (13 tot en met 17 jaar) groeide tegelijkertijd van 10 naar 39 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van GfK. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Het totaal aantal tabletgebruikers in Nederland is in een half jaar gegroeid van 4,3 miljoen naar 5,6 miljoen. Een jaar geleden was het aantal gebruikers zelfs nog 'slechts' 2,8 miljoen. Het gaat hier niet om het aantal verkochte tablets. Vaak wordt één tablet gebruikt door meerdere personen.

8 miljoen Nederlanders hebben inmiddels een smartphone in het bezit. Dat waren er een half jaar geleden 7 miljoen en een jaar geleden 6 miljoen.

Het toegenomen gebruik van tablets en smartphones heeft ervoor gezorgd dat veel Nederlanders drie of meer apparaten in hun bezit hebben. Het gaat om ruim de helft (56 procent) van de bevolking. In 2011 was dat nog slechts een kwart.

15 procent van de mensen heeft slechts één apparaat in het bezit. Het aandeel phablets (combinatie tussen smartphone en tablet) is in Nederland nog vrij beperkt.