Google moet zijn privacybeleid aanpassen en zal anders in diverse Europese landen boetes krijgen. Ook Nederland zou op het punt staan een boete uit te delen.

Dat meldt althans de Franse privacywaakhond CNIL donderdag.

De organisatie roept Google op binnen drie maanden het privacybeleid aan te passen. Gebeurt dat niet volgt een boete van maximaal 300.000 euro.

CNIL stelt dat Spanje zich inmiddels bij Frankrijk heeft gevoegd en dat Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Nederland de komende weken zullen volgen met boetes. Het totaalbedrag zou kunnen oplopen tot enkele miljoenen.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) doet in Nederland wel onderzoek naar het privacybeleid van Google, maar wil niets zeggen juist in het belang van dat onderzoek, zo meldt de organisatie desgevraagd tegenover NUtech.

Het CBP heeft overigens nog geen bevoegdheid een boete op te leggen. De organisatie kan alleen gebruikmaken een last onder dwangsom. Daarbij moet een geldsom betaald worden tenzij binnen een gestelde termijn wordt voldaan aan de eisen.

Privacyschending

Het Franse CNIL leidde een eerder Europees onderzoek naar Google en Nederland maakt deel uit van een groep van zes landen (Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Groot-Brittannië en Nederland) die inmiddels een nationaal onderzoek hebben lopen.

Google heeft meerdere malen, in reactie op diverse onderzoeken, laten weten dat het beleid voldoet aan de Europese wetten en dat het bereid is mee te werken aan onderzoeken. De zoekgigant hanteert sinds maart 2012 een nieuw privacybeleid waardoor gegevens van verschillende Google-diensten gemakkelijker onderling kunnen worden gedeeld.

Bekijk al het nieuws rond Google in ons dossier