Streamingdienst Netflix komt aan het eind van dit jaar naar Nederland.

Dat heeft het bedrijf officieel bekendgemaakt, na een lange reeks aan geruchten over de introductie van de dienst.

Met Netflix is het mogelijk om voor een vast maandbedrag films en tv-series te streamen. In Amerika begon Netflix als bedrijf dat dvd's verhuurde via de post. 

Sinds 2007 biedt het bedrijf streaming video aan. Inmiddels is de focus van Netflix ook verlegd naar streaming, al is het in de VS nog mogelijk om dvd's op te laten sturen. Wereldwijd heeft Netflix ruim 36 miljoen klanten, waarvan 29 miljoen in de VS.

Breed aanbod

Hoe duur Netflix in Nederland wordt, is nog niet bekendgemaakt. Volgens een bron van de NOS kost de dienst 7,99 euro en zal de eerste maand gratis zijn. Netflix zegt dat aan dat lek 'geen conclusies moeten worden verbonden'.

Ook is nog onduidelijk of de catalogus hetzelfde zal zijn als in het buitenland. In de aankondiging spreekt Netflix enkel van een 'breed aanbod'.

Het aanbod bij de Europese varianten van Netflix is over het algemeen wel een stuk beperkter dan in de VS. Waar de dienst in Amerika meer dan 13000 films en tv-series beschikbaar heeft, zijn dat er in Groot-Brittannië ruim 2600 en in Zweden iets meer dan 2000.

Eigen series

Netflix produceert sinds kort ook zelf tv-series. In februari zette het in één keer een heel seizoen van het politieke drama House of Cards online. Die serie, met Kevin Spacey in de hoofdrol, werd door recensenten zeer goed ontvangen. Netflix maakt ook een vervolgseizoen op de cultserie Arrested Development.

In 2010 werd Netflix voor het eerst actief buiten de VS, in buurland Canada. In 2011 volgde een uitbreiding naar Latijns-Amerika en in 2012 werd de oceaan overgestoken voor een lancering in Groot-Brittannië en Ierland. In oktober volgde Scandinavië.