Sven Olaf K., de verdachte van de massale DDoS-aanvallen op Spamhaus, komt woensdag op vrije voeten. Dat bevestigen zowel het Openbaar Ministerie(OM) als K.' woordvoerder Samir Allioui tegenover NUtech. 

K. werd eind april aangehouden in zijn woning in Spanje en in mei uitgeleverd aan Nederland.

"Er is een verzoek ingediend om de voorlopige hechtenis te schorsen en daar heeft het OM zich niet tegen verzet", legt een woordvoerder tegenover NUtech uit. Volgens de zegsman was het niet meer nodig dat de verdachte voor het verdere onderzoek nog in voorlopige hechtenis blijft.

Het OM meldt verder dat K. nog wel verdachte blijft van DDoS-aanvallen tegen spamtraceerder Spamhaus. Volgens Allioui klopt van die beschuldiging niets en is K. niet meer dan slechts een woordvoerder van een groep activisten die de praktijken van de 'brievenbusfirma Spamhaus' aanpakte. "Hij is onschuldig dus hij heeft niets bekend."

"Ik ben blij dat hij vrij is, maar minder blij dat dit überhaupt kan gebeuren", stelt Allioui verder. Hij bezocht K. in het huis van bewaring en hij was volgens zijn woordvoerder in goede moed. Volgens Allioui vertoont de recherche weinig kennis bij het onderzoek. "Ook het feit dat Justitie tijdens de verhoren het bedrijf Fox-IT heeft moeten inzetten vind ik vreemd", stelt de zegsman dan ook.

Failliet

Zakelijk heeft de zaak grote gevolgen voor K.. Inmiddels is zijn bedrijf CB3ROB failliet gegaan. "Hij heeft zijn vrijheid terug gekregen, maar ondertussen is zijn bedrijf kapot. Dat moet hij nu gaan herbouwen", vertelt Allioui. "Het is schrijnend dat iemand die opkomt voor een vrij internet zo wordt aangepakt."

Het OM wil niet zeggen of er een bekentenis is afgelegd.

Wat is een DDoS-aanval precies?