Parrot, het bedrijf dat de meest populaire hobbydrone ter wereld maakt, komt met een uitbreiding waarmee de drone zichzelf laat besturen.

De 'automatische piloot' is mogelijk met de Flight Recorder, een kleine usb-uitbreiding die werkt als zwarte doos. 

Op de Flight Recorder kan vluchtdata en video van vluchten worden opgeslagen. Maar de Flight Recorder bevat ook een gps-chip en werkt met het opensourceprogramma Paparazzi, ontwikkeld door de TU Delft, dat de drone op autopiloot kan zetten.

Bart Remes, een van de ontwikkelaars van Paparazzi, zegt tegenover NUtech.nl dat het voor het eerst is dat een drone met automatische piloot relatief goedkoop beschikbaar is voor hobbyisten. 

"Dit systeem Paparazzi wordt momenteel al gebruikt voor heel veel andere doeleinden", zegt Remes. Zo vliegen steeds meer boeren met onbemande vliegtuigjes over hun land om de staat van hun velden in de gaten te houden.

Half miljoen

Het is nu ook voor consumenten mogelijk om op een kaart punten aan te geven waar de drone naartoe moet vliegen. De gebruiker hoeft niet meer zelf aan de knoppen te zitten: de drone vliegt zelf van punt naar punt. Met één druk op de knop vliegt het helikoptertje zelf terug naar de startlocatie en kan deze autonoom landen.

Om de automatische piloot te gebruiken is momenteel nog een Linux-computer nodig. Met een toekomstige versie van de AR.Freeflight-app, waar de drones normaal mee worden bestuurd, wordt het ook mogelijk om binnen de app de automatische stand aan te zetten.

De Flight Recorder, die alleen werkt met de tweede versie van de Parrot AR Drone, wordt in de VS verkocht voor 130 dollar (97 euro). Een Nederlandse prijs is nog niet bekend.

Parrot heeft ook bekendgemaakt dat zijn hobbydrones inmiddels ruim een half miljoen keer zijn verkocht. Inmiddels heeft het bedrijf ook zijn entree gemaakt in de markt voor professionele drones, met een meerderheidsbelang in het Zwitserse bedrijf Sensefly.

Bekijk een video van de drone op automatische piloot