Hackers hebben de websites van twee grote containerterminals in de haven van Antwerpen gehackt in opdracht van een Nederlandse drugsbende. In totaal zijn negen personen aangehouden, van wie zeven in Nederland.

Dat maakten justitie in Antwerpen en het Openbaar Ministerie in Nederland maandag bekend.

De drugshandelaren lieten de websites van de twee grote containerterminals in de haven van Antwerpen hacken. Zo konden ze de locatie en de verplaatsing van de containers met drugs manipuleren. Vervolgens verschenen chauffeurs van de bende eerder dan de reguliere transporteur op de kade om de drugscontainer af te halen.

Daarnaast werden computers van rederijen in België gemanipuleerd. Onder meer door het installeren van bepaalde software die in een bijlage van een e-mail was verborgen. De e-mails bleken afkomstig van een Nederlands IP-adres.

Ook werden keyloggers geïnstalleerd die toetsaanslagen bijhouden waardoor inloggegevens gestolen konden worden. Tevens maakte de software screenshots.

In België zijn twee ICT-experts aangehouden. Twee anderen worden nog (internationaal) gezocht.

Duizenden kilo's

Tijdens controles van verdachte containers werd in totaal 1.044 kilo cocaïne en 1.099 kilo heroïne aangetroffen. Op maandag 25 maart heeft de opsporingsinspectie van de douane in de haven van Antwerpen ruim 864 kilo heroïne gevonden in een container. Dat is de grootste heroïnevangst ooit in de Antwerpse haven.

In Nederland zijn begin juni zeven verdachten door de politie aangehouden in  Rotterdam, Schiedam, Den Haag, Tilburg, Leiden en Oijen. Eén van de verdachten sliep met een doorgeladen pistool onder zijn kussen. Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op computers, administratie, contant geld, een vuurwapen, kogelwerende vesten en bivakmutsen.

Ook zijn op last van de Belgische justitie twee woningen in Almelo en Rotterdam en twee bedrijven in Arnhem en Barendrecht doorzocht. Daar werden zes vuurwapens en een reiskoffer vol bankbiljetten gevonden. Het ging in totaal om 1,3 miljoen euro.

Bekijk foto's van de gevonden buit