Zowel New York City als de staat New York krijgen mogelijk wetgeving om de productie, verkoop en het gebruik van 3d-geprinte wapens aan banden te leggen.

Politici in het bestuur van de stad en de staat hebben los van elkaar wetsvoorstellen ingediend om een veilige situatie rond 3d-geprinte wapens te creëren.

Sinds begin mei is er wereldwijd nogal wat te doen om wapens die gemaakt kunnen worden met een 3d-printer. Het bedrijf Defense Distributed publiceerde een video waarin een dergelijk wapen werd afgevuurd. Inmiddels heeft de politie van Australië zich al uitgesproken tegen de nieuwe wapens en in New York komt er wellicht dus wetgeving.

Het voorstel in New York City maakt het produceren van 3d-geprinte wapens illegaal behalve voor geregistreerde wapenproducenten. Bovendien moet elk wapen binnen 72 uur geregistreerd worden. "Als er geen wetgeving komt, hebben deze wapens geen historie, zijn ze niet te identificeren en is de verkoop niet op te vragen", aldus Lewis Fidler, die het wetsvoorstel indiende.

Linda Rosenthal diende een apart voorstel in dat het produceren, verkopen of gebruiken van wapens gemaakt met 3d-printers helemaal verbiedt. "Het kan gevaarlijk worden als mensen hun eigen wapens gaan printen en er geen regulering is", zo vertelt ze aan the New York Daily News.

Lees alles over 3d-printen