Microsoft meldt bugs in zijn software aan de Amerikaanse overheid voordat er een update beschikbaar wordt gesteld.

Volgens twee bronnen van persbureau Bloomberg worden de beveiligingslekken vervolgens door inlichtingendiensten gebruikt om computers van terroristen te hacken.

Een woordvoerder van Microsoft bevestigt de praktijk, al zegt hij dat de bedoeling hiervan is om de overheid risico's te laten evalueren en verminderen. Microsoft vraagt volgens Bloomberg niet wat er precies met de informatie wordt gedaan en om redenen van geheimhouding kan dat ook niet aan de softwaregigant worden verteld.

Microsoft riep de overheid deze week op tot meer transparantie rond het aftapprogramma PRISM en geheime dataverzoeken voor gebruikersgegevens. Ook Facebook en Google riepen de minister van Justitie op om de bedrijven toestemming te geven om duidelijkheid te geven over geheime gerechtelijke bevelen.

Bloomberg meldt op basis van vier anonieme bronnen dat 'duizenden bedrijven' nauw samenwerken met Amerikaanse inlichtingendiensten. Zij zouden gevoelige informatie aanleveren en daarvoor worden vergoed door bijvoorbeeld toegang te krijgen tot geheime informatie van de diensten. Om wat voor informatie het precies gaat is onduidelijk.

Samenwerking

Amerikaanse telecombedrijven zouden bovendien samenwerken met inlichtingendiensten door ze buiten de VS toegang te geven tot data. Zouden ze dit binnen de VS doen, dan zou een gerechtelijk bevel nodig zijn. De omstreden wet FISA, die geheime dataverzoeken mogelijk maakt, zou op deze manier worden omzeild, aldus een van de bronnen van Bloomberg.

De deals tussen bedrijven en de Amerikaanse overheid zijn strikt geheim. In sommige gevallen worden deze zelfs direct gesloten tussen de CEO's van bedrijven en de leiders van de inlichtingendiensten.

Michael Hayden, een voormalig directeur van de inlichtingendiensten NSA en CIA, omschrijft de overeenkomsten als volgt: "Als ik de directeur was en een samenwerking had met een bedrijf die dingen deed die niet wettelijk verplicht waren, maar ook waardevol voor de verdediging van de staat, dan zou ik ze uitgebreid bedanken en laten weten hoe belangrijk en nuttig dit is. Je zou het strikt geheim houden binnen het bedrijf en zeer weinig mensen zouden ervan weten."

In ruil voor de samenwerking krijgen bedrijven documenten die ze immuun maken tegen civiele rechtszaken die voortkomen uit het overhandigen van gegevens, stelt Bloomberg.

PRISM

Vorige week publiceerden de Guardian en de Washington Post artikelen over het aftapprogramma PRISM van de NSA. Onder het programma zouden negen grote internetbedrijven, waaronder Microsoft en Google, informatie doorspelen aan de inlichtingendienst. Het bestaan van het programma is inmiddels bevestigd, maar hoe dit precies werkt blijft onduidelijk.

Volgens Bloomberg werd mede-oprichter Sergey Brin van Google in 2010 door inlichtingendiensten op de hoogte gehouden, nadat het bedrijf doelwit werd van Chinese hackers. Brin kreeg een tijdelijk certificaat waarmee hij geclassificeerde informatie mocht inzien.

Volgens de informatie die via klokkenluider Edward Snowden uitlekte was Google toen al ruim een jaar onderdeel van PRISM. CEO Larry Page stelde onlangs in een blog dat het bedrijf nog nooit van PRISM had gehoord, voordat er berichten in de media over verschenen.

'Hypocriet'

China heeft harde kritiek geuit op de Verenigde Staten vanwege de internet- en telefoonspionage van het land. Chinese staatsmedia noemen de VS 'hypocriet'.

"De recente onthullingen over twee geheime Amerikaanse surveillanceprogramma's van de NSA heeft het imago van de VS als voorvechter van internetvrijheid in duigen doen vallen", constateert een commentaar van staatspersbureau Xinhua.

Het stuk wijst er ook op dat de bron van de onthullingen, de 29-jarige Edward Snowden, heeft gezegd dat de Amerikaanse regering al jarenlang Chinese computersystemen hackt. Dit terwijl de VS Peking al geruime tijd beschuldigen van cyberaanvallen op Amerikaanse doelen.

Opheldering

Een artikel van de staatskrant Global Times heeft als titel 'China verdient opheldering over PRISM'. China moet volgens de krant meer informatie los zien te krijgen van de naar Hongkong gevluchte Snowden over de Amerikaanse internetspionage. Dat bewijs zou China dan kunnen gebruiken in onderhandelingen met de VS.

De krant stelt ook dat de onthullingen de betrekkingen tussen China en de VS op de proef stellen, maar niet schaden.

Vijf vragen over PRISM

Al het nieuws over PRISM in ons dossier