Sony gaat met de Playstation 4 vol in de aanval op de Xbox One van Microsoft. NUtech.nl mag de nieuwe gameconsole alvast in Los Angeles testen.

Lees de uitgebreide versie van deze review en bekijk foto's

In traditie van de tweede en derde console is ook de Playstation 4 een zwart apparaat, maar wordt de boven- en onderkant door een lichtgevende streep gescheiden.

De Playstation 4 is aanzienlijk kleiner dan de Xbox One (hands-on) en kan zowel horizontaal of met een houder verticaal worden geplaatst. De voorkant bestaat uit drie matzwarte vlakken en één glimmend vlak met het logo van Sony. Aan de voorkant zijn ook twee usb 3.0-poorten beschikbaar.

De achterkant bestaat vrijwel in zijn geheel uit ventilatieroosters en via het zijaanzicht is het schuine design van de Playstation 4 goed te zien. De onderste twee vlakken steken wat meer uit dan de bovenste twee waardoor de gameconsole een dynamischer en vlotter design dan zijn voorganger heeft. De Playstation 4 oogt zelfs op veel punten een stuk chiquer dan de grote Xbox One.

Controller en camera

Sony heeft de nieuwe controller, de Dualshock 4, grotendeels hetzelfde gehouden. Toch zijn er een aantal belangrijke veranderingen. De controller is iets breder door de nieuwe touchpad die tussen de twee handvatten is geplaatst. De touchpad reageert snel op aanrakingen en kan ingedrukt worden om een actie uit te voeren.

De bovenste knoppen, ook wel triggers genoemd, steken bij de Dualshock 4 niet meer uit de controller en ook de duimknoppen hebben een nieuwe ring die de grip ten goede komt. Ook de knoppen aan de rechter zijde hebben minder kracht nodig om ingedrukt te worden.

Bovendien beschikt de nieuwe controller over een lichtgevend vlak aan de bovenkant dat van kleur kan veranderen Zo kleurt de controller bij sommige games bijvoorbeeld rood als de speler in een spel gewond raakt. Het lichtgevende vlak interacteert tevens met de Playstation Camera, Sony's sensor die de bewegingen van de controller registreert en de verschillen tussen controllers kan waarnemen.

De Playstation Camera beschikt over twee camera's en is een kleine dunne zwart balk die gedraaid kan worden. Hierdoor heeft de gebruiker de keuze om de Playstation Camera hoog of laag te plaatsen en zo het standpunt van de sensor naar eigen wens aan te passen.

Grafisch

Sony liet onder andere Killzone: Shadow Fall op de Playstation 4 zien. Ondanks alle nieuwe en snelle hardware en de bijbehorende grafische kracht vallen de grafische prestaties van Killzone: Shadow Fall een beetje tegen. Het verschil tussen de nieuwe gameconsole en de Playstation 3 is nog niet zo groot als tussen Xbox One met zijn voorganger. Dit kan vroege kopers van de Playstation 4 mogelijk teleurstellen.

De verbeterde grafische prestaties zijn wel duidelijk zichtbaar bij de kleine details. Stenen muren hebben een duidelijk reliëf en de verschillende lichtinvallen zijn erg indrukwekkend. Ook regendruppels en de glinstering van de zon bij natte vloertegels laten zien dat de Playstation 4 wel degelijk in staat is om uitstekende beelden van hoge grafische kwaliteit te leveren. Het zal echter slechts een kwestie van tijd zijn totdat de potentie van de hardware volledig wordt benut.

Goodwill

De Playstation 4 is aan het einde van het jaar verkrijgbaar voor een prijs van 399 euro. Dat is een interessante prijs voor een gameconsole die binnenkort met gemak de grafische kwaliteit van veelal dure high-end game-pc's evenaart. Bovendien is het 100 euro goedkoper dan de Xbox One. Sony laat consumenten in tegenstelling tot Microsoft games uitwisselen, uitlenen en doorverkopen. Ook is het niet nodig dat de Playstation 4 online is om de gameconsole te laten functioneren.

Het is mogelijk dat Sony de strijd met Microsoft op basis van prijs, prestaties of games wint, maar het is vooral duidelijk dat de Playstation 4 veel goodwill wil creëren. Terwijl Microsoft met de Xbox One de gamer veel restricties oplegt, kiest Sony ervoor om de consument de vrijheid te geven die hij gewend is. Die vrijheid kan doorslaggevend voor het succes van de Playstation 4 zijn, want op basis van simpele vergelijkingen met de Xbox One heeft Sony voor het eerst vaak een streepje voor.

Bekijk foto's van de nieuwe Playstation op NUtech.nl

Lees alles over de Playstation 4