Google heeft meer informatie vrijgegeven over de manier waarop het bedrijf informatie doorspeelt aan veiligheidsdiensten. De diensten zouden alleen specifiek opgevraagde informatie aangeleverd krijgen.

Dat meldt The Washington Post woensdagavond. 

Volgens de Amerikaanse krant heeft Google woensdag voor het eerst meer informatie vrijgegeven over hoe het bedrijf informatie doorspeelt aan medewerkers van veiligheidsdiensten. 

Simpele methodes

Het internetbedrijf zou daar 'verrassend simpele' methodes voor gebruiken, waaronder het fysiek overhandigen van externe harddisks of floppydisks met gegevens en het doorsturen van data via ftp-verbindingen. Ook worden gegevens wel eens afgedrukt en op papier aangeleverd, zou Google hebben gemeld in een verklaring.

De Amerikaanse krant meldt dat Google alleen gegevens zou overdragen aan veiligheidsdiensten, als hier specifieke verzoeken voor zijn ingediend. 

Toestemming

Het bedrijf zou de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA geen toestemming hebben gegeven om informatie te verzamelen via een beveiligd portaal en zou informatie over klanten evenmin verzamelen in een online bestand dat toegankelijk is voor veiligheidsdiensten.

"De Amerikaanse overheid kan die gegevens niet direct van onze servers of van ons netwerk halen", aldus Google in zijn verklaring woensdag. 

Kort nadat het bestaan van het geheime PRISM-aftapproject eind vorige week aan het licht kwam, verklaarden Google, Facebook, Yahoo, Microsoft en andere bedrijven al dat ze de Amerikaanse overheid geen 'directe toegang' verschaffen tot hun servers. 

Lees hier vijf vragen over PRISM

Volg het nieuws rond PRISM in ons dossier