De Xbox One is sneller, beter en vooral veel groter dan zijn voorganger. NUtech.nl test de nieuwe gameconsole van Microsoft in Los Angeles. 

Lees de hele review en bekijk foto's op NUtech.nl

Na acht jaar komt Microsoft met zijn nieuwe gameconsole. De Xbox One werd op 21 mei aangekondigd en is voor het eerst op de gamebeurs E3 in Los Angeles te gebruiken.

De Xbox One is een flink apparaat, met het formaat van een oude videorecorder. Hiermee is de gameconsole ook wat zwaarder dan zijn voorganger. In tegenstelling tot de Xbox 360 is de nieuwe Xbox voorzien van een modern en strak uiterlijk. 

De voorkant van de hoekige Xbox One is in tweeën verdeeld: een grijze linkervoorkant met de Bluray-drive en aan de rechterkant een matzwarte voorkant met Xbox-logo. 

De bovenkant bestaat eveneens uit een zwarte en grijze bovenkant, respectievelijk een dichte plaat en een groot ventilatierooster aan de rechterkant. Ook de rechter zijkant heeft een groot ventilatierooster. Dergelijk grote roosters zijn nodig voor de luchtventilatie van de Xbox One.

Kinect

De bewegingssensor Kinect heeft een grote upgrade gekregen. Het zwarte accessoire is rechthoekig en ongeveer even groot als een trommel waarin ontbijtkoek wordt opgeborgen. De nieuwe Kinect neemt video in een 1080p-resolutie op en kan door zijn infraroodsensor voortaan spelers in het donker waarnemen. 

De Kinect van de Xbox One zit ook boordevol nieuwe functies. Zo weet de bewegingssensor onder andere welke rotaties je met welk lichaamsdeel maakt, hoeveel kracht je uitoefent en hoe snel je hart klopt. 

Een indrukwekkende eigenschap van de Kinect is het zichtveld van het apparaat. In totaal kan de Kinect tot zes spelers tegelijkertijd volgen en worden spelers als ze van plaats verwisselen ook op het scherm op de juiste positie getoond. 

Controller

De controller van de Xbox One is een van de beste onderdelen van de gameconsole. De inkeping aan de bovenkant is weg en wordt voortaan gevuld door een wit Xbox-logo dat oplicht. Ook de vier actieknoppen springen meer in het oog. De controller heeft een strakker uiterlijk.

Het valt op dat de controller ook iets slanker overkomt. Dit komt grotendeels door de dunnere handvatten en het verdwijnen van het dikke batterijcompartement aan de achterkant. De controller is wel wat zwaarder, maar het gewicht wordt door het slankere design erg goed verdeeld.

De grootste verandering aan de controller is de implementatie van nieuwe haptische feedback-motoren. Dit geeft gameontwikkelaars de mogelijkheid om verschillende soorten trillingen te gebruiken die de gebruiker via de controller voelt. Dit kan een extra dimensie geven aan specifieke gamegenres, zoals horror, race en first person-shooters.

Games

De Xbox One draait voor een groot deel op een een speciale versie van Windows 8 en beschikt over een octocore-processor met 8GB aan werkgeheugen. 

Het was al mogelijk om enkele nieuwe Xbox One-games te spelen. Onder andere de actiegame Ryse: Son of Rome en zombiehorrorgame Dead Rising 3, beiden exclusieve titels voor de Xbox One, zijn op de nieuwe gameconsole te spelen. Voor veel huidige Xbox 360-bezitters zal het verschil in beeldkwaliteit direct groot zijn. De omgevingen en personages zijn gedetailleerder en lichteffecten zijn duidelijk verbeterd. 

Toch zullen de grafische prestaties van de Xbox One voor sommigen tegenvallen. De kwaliteit is vergelijkbaar met de huidige prestaties van high-end game-pc's en daarom kan de Xbox One niet voor iedereen hetzelfde 'wow-effect' veroorzaken.

De nieuwe gameconsole van Microsoft verkeert echter nog wel in een beginfase. Gameontwikkelaars zijn nog niet erg lang op de hoogte van het nieuwe apparaat en zullen langzaam de games voor de Xbox One optimaliseren. 

Zelfverzekerd

De Xbox One is vanaf 21 november verkrijgbaar en heeft een prijskaartje van 499 euro.  De Kinect is hierbij inbegrepen. De vorige Xbox was in 2005 verkrijgbaar voor 299 euro (zonder harde schijf en Kinect).

De hoge prijs laat een duidelijk statement van Microsoft zien: de softwaregigant heeft vertrouwen in de Xbox One. De nieuwe gameconsole is een logische volgende stap van Microsoft en biedt zowel gamers als gameontwikkelaars een platform voor de toekomst. 

Lees de hele review en bekijk foto's op NUtech.nl