Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak tapt de Nederlandse overheid internetverkeer af dat loopt door de Amsterdam Internet Exchange, een van de grootste internetknooppunten ter wereld.

Van Raak zegt tegen de Telegraaf dat hij op het spoor is gekomen van een geheime aanbesteding van de Nationale Sigint Organisatie, die de inlichingendiensten AIVD en MIVD ondersteunt.

NICE Systems en Accenture zouden de aanbesteding hebben gewonnen. Wat er precies voor informatie wordt verzameld, is echter onduidelijk. Van Raak heeft vragen gesteld aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. 

De Amsterdam Internet Exchange ontkent benaderd te zijn door inlichtingendiensten of de bedrijven die de aanbesteding zouden hebben gewonnen. Wel kan de politie informatie van het internetknooppunt aftappen, als een rechter oordeelt dat het internetverkeer van één gebruiker in de gaten moet worden gehouden.

Mobiele gesprekken

Nederlandse inlichtingendiensten zouden bovendien grootschalig mobiel gespreksverkeer in Nederland onderscheppen en doorzoeken op bepaalde steekwoorden.

Dat stellen althans inlichtingenbronnen tegenover de Telegraaf. De krant wist dinsdag te melden dat de AIVD toegang heeft tot het PRISM-programma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

De Telegraaf maakt niet duidelijk hoe het aftappen van mobiele gesprekken werkt en hoeveel gesprekken er daadwerkelijk worden opgeslagen. De surveillance zou al sinds begin jaren 2000 actief zijn.