Gameontwikkelaar EA ontkent dat het Microsoft en Sony heeft aangemoedigd om de doorverkoop van games in te perken met hun nieuwe consoles.

Peter Moore, CEO van EA, zegt tegen Polygon dat hij juist een voorstander is van tweedehands gameverkoop.

"Ik vind het ecosysteem goed. Ik vind het goed dat het prijzen acht jaar lang op een acceptabel niveau heeft gehouden", aldus Moore.

Zowel de Xbox One als Playstation 4 laten uitgevers beslissen of ze doorverkoop van hun games willen toestaan. Hoewel sommige details nog ontbreken, lijkt de Xbox One strengere controles uit te voeren. Games worden gekoppeld aan een Xbox Live-account, en de console moet eens per 24 uur online zijn om te controleren of de game via het juiste account wordt gespeeld.

De Playstation 4 voert niet zo'n controle uit. Uitgevers kunnen wel een gedeeltelijke beperking opleggen, waardoor bijvoorbeeld de online multiplayer niet meer beschikbaar is na doorverkoop van een game.

Incorrect

Moore stelt dat EA niet achter deze beperkingen zit. "EA heeft nooit een gesprek gehad - en ik was altijd aanwezig - met de fabrikanten, waarin we zeiden dat er een systeem moet zijn om ons een deel van de verkoopprijs te geven of het zelfs helemaal te stoppen. Absoluut incorrect", aldus de baas van EA.

Hij wil echter niet bevestigen dat EA de doorverkoop van zijn games zal toelaten. "Dit is allemaal net gebeurd en we moeten overleggen, luisteren naar wat mensen zeggen en praten met onze verkooppartners."

Online Pass

Wel stelt Moore dat de Online Pass, een beveiligingssysteem dat EA zelf enige tijd gebruikte om tweedehands verkoop te reguleren, een fout was. Onlangs werd het systeem geschrapt.

Met de Online Pass moest een code worden ingevoerd om toegang te krijgen tot functies als online multiplayer. Wie een spel tweedehands kocht, moest apart zo'n code aanschaffen. "Het was niet erg consumentvriendelijk", aldus Moore.

Lees alles over de Playstation 4 en Xbox One