De Amerikaanse organisatie voor burgerrechten, de Civil Liberties Union (ACLU), heeft een rechtszaak tegen de Amerikaanse regering aangespannen vanwege het afluisteren van telefoongegevens en internetverkeer.

Dat meldt de New York Times. De organisatie eist dat Obama stopt met het verzamelen van gegevens en de inmiddels opgeslagen data vernietigd wordt.

"Het geeft de regering een enorm overzicht van de personen met wie we omgaan en wat we doen in het dagelijks leven, en het toont in detail hoe we met onze familie, politiek, religie en andere intieme zaken omgaan", zo stelt de ACLU.

De in New York aangespannen rechtszaak zou kunnen leiden tot een zaak bij het Hooggerechtshof. Daarnaast zou het ook kunnen leiden tot andere openbaringen van controle door de Amerikaanse regering, zo stelt de NY Times.

Snowden

Daarnaast neemt de organisatie het op voor klokkenluider Edward J. Snowden. Hij was eerder technisch analist bij de CIA. Zondag maakte hij bekend dat hij het lek was dat details over de praktijken van het National Security Agency (NSA) prijsgaf.

"Het zal een afschrikkend effect hebben op klokkenluiders of anderen die eventueel een beroep op ons willen doen om om assistentie te vragen", aldus de ACLU.

Ondertussen is de zaak in een stroomversnelling geraakt. Snowden is inmiddels ontslagen door zijn bedrijf Booze Allen. Daarnaast verblijft hij momenteel vermoedelijk in Hong Kong, maar is sinds dinsdagochtend spoorloos.

Lees hier vijf vragen over PRISM

Volg het nieuws rond PRISM in ons dossier