Microsoft heeft maandagavond diverse nieuwe speltitels aangekondigd voor zijn aankomende spelcomputer, de Xbox One. Zo werden racegame Forza 5 en vechtgame Killer Instinct aangekondigd.

Tegelijk met de lancering van de console zal ook het vijfde deel in de racegameserie Forza verschijnen. Het rijgedrag van tegenstanders in Forza 5 wordt gebaseerd op het rijgedrag van andere Forza 5-spelers. Deze techniek wordt volgens Microsoft mogelijk gemaakt door de cloud van Xbox One en wordt 'Drivatar' genoemd.

De vechtgame Killer Instinct bevat weer ultra-combo's zoals die ook in het origineel voor de Super Nintendo zaten. In de game zitten onder meer de vechters Jago, Sabrewulf en Glacius. Wie het spel maakt, is vooralsnog niet bekend.

Sunset Overdrive

Ratchet & Clank-ontwikkelaar Insomniac komt met de open wereld-shooter Sunset Overdrive. De titel heeft kleurrijke graphics en third person-shooter mechanismen. Het spel zit vol met monsters die als schietvoer dienen. De game lijkt een multiplayer te bevatten waarin meerdere spelers tegelijk in de open wereld kunnen schieten.

Ook werd maandagavond bekend dat de populaire open-wereld bouwgame Minecraft naar Microsofts nieuwe console komt. De game krijgt grotere maps en meer multiplayermogelijkheden. De Xbox One-versie heet officieel Minecraft: Xbox One Edition. De game verscheen eerder al onder meer voor de Xbox 360 en kwam origineel uit voor de pc.

The Witcher 3

Tijdens Microsofts E3-presentatie werd tevens bevestigd dat The Witcher 3 naar de Xbox One zal komen. De RPG kent een open wereld en heeft optionele Kinect-besturingsmogelijkheden. Het spel is in ontwikkeling bij CD Projekt Red. Tijdens de presentatie werd een trailer van de game getoond. 

Daarnaast wordt er gewerkt aan Crimson Dragon, een game waarin spelers op draken kunnen vliegen. De titel wordt ontwikkeld door de makers van de klassieker Panzer Dragoon, dat in 1995 uitkwam voor de Sega Saturn. Wanneer de titel uitkomt is nog niet bekend, maar de game zou exclusief verschijnen voor de Xbox One. 

Dead Rising 3

Ontwikkelaar Capcom heeft onthuld dat het werkt aan Dead Rising 3. De open-wereld zombiegame komt exclusief uit voor Xbox One. De game zou spelers meer vrijheid bieden dan zijn voorgangers. Zo is het onder meer mogelijk om op de daken van huizen te klimmen.

In de game kunnen spelers weer wapens maken om zombies af te maken. Ook is het mogelijk om in auto's rond te rijden en de buurt te verkennen. Dead Rising 3 ondersteunt Smartglass, waarmee het onder meer mogelijk is om luchtaanvallen in te roepen.

Project Spark

In het eveneens nieuwe Project Spark, dat zowel voor Xbox One als Windows 8 verschijnt, kunnen spelers omgevingen creëren met behulp van Smartglass. In een demonstratie werd getoond hoe een omgeving kan worden voorzien van onder meer textures, bruggen en waterpartijen.

Met behulp van spraakcommando's kunnen terreinen worden opgebouwd. De game is in de basis een actieplatformer waarin creatie onderdeel van de gameplay vormt.

Smartglass

De Smartglass-technologie, waardoor spelers met hun iPad informatie over hun Xbox One-games op kunnen zoeken, maakt het mogelijk 'cross-game'-sessies op te zetten. Spelers kunnen terwijl ze een game spelen een multiplayersessie voor een andere game gereed maken.

Hierbij kan via Kinect commentaar van de spelers worden opgenomen en in de video worden geplaatst. Ook kunnen er video's van games gedeeld worden via Smartglass en kan er gekeken worden hoe ver vrienden in een singleplayergame zijn. Als ze verder zijn dan de speler zelf, kan er bijvoorbeeld om tips gevraagd worden.

Lees alles over de Xbox One