iCentre, de grootste Nederlandse keten die Apple-producten verkoopt, is bijna failliet. De winkelketen heeft al uitstel van betaling aangevraagd.

iCentre bevestigt zijn situatie na berichtgeving van Tweakers. Die site vond een aanvraag voor uitstel van betaling van iCentre in het surseanceregister van de rechtbank. Een anonieme bron meldt bovendien tegenover de site dat de bank van de winkelketen zijn lening niet wil wil verlengen.

Reactie iCentre

De winkelketen heeft inmiddels een persbericht uitgestuurd waarin het stelt dat er inderdaad een verlening van voorlopige surseance van betaling heeft gekregen. 

Aan een doorstart wordt gewerkt, er zou overleg zijn met de directie van BAS Group. Dat is het moederbedrijf van elektronicaketens Dixons en MyCom.

Minder omzet

Als reden voor de surseance van betaling noemt iCentre de fors teruggelopen omzet. Die zou in de eerste vijf maanden van 2013 substantieel lager zijn geweest dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook toegenomen concurrentie en dalende marges tellen volgens de keten mee de tegenvallende omzet.

Onder leiding van een bewindvoerder kijkt de directie van iCentre nu of en hoe zij door kunnen gaan. Mocht de winkelketen failliet gaan, is het nog niet duidelijk wat dat voor klanten en werknemers van iCentre betekent.

Overname

iCentre heeft 34 winkels in Nederland. Daarnaast nam de keten in 2012 zijn concurrent iAmStore over.

In 2011 zou iCentre nog een winst van 3,1 miljoen euro hebben gedraaid. Hoe het bedrijf in 2012 presteerde is nog niet bekend.