De marktonderzoekers van Citi Research hebben hun voorspellingen over daling van de de pc-markt dit jaar naar beneden bijgewerkt.

De analisten verwachten een daling van 10 procent, in plaats van de eerder voorspelde 4 procent. De vraag naar laptops en desktops valt volgens Citi nog steeds tegen, meldt Cnet.

Ook de verschillende laptops en convertibles die vorige week tijdens de beurs Computex in Taiwan werden aangekondigd, wisten op Citi weinig indruk te maken.

"We denken dat investeerders teleurgesteld zullen zijn als ze merken dat goedkope laptops met touchscreen (onder de 600 dollar) pas in het vierde kwartaal van 2013 beschikbaar zullen zijn."

Tablets

Door de overstap op tablets blijft het voorlopig slecht gaan met de pc-markt, verwacht Citi. Er zullen dit jaar 179 miljoen laptops worden verscheept, vergeleken met 201 miljoen in 2012. Ook desktops worden minder populair, met 137 in plaats van 148 miljoen verscheepte producten.

Tablet stijgen juist explosief, van 144 miljoen naar 237 miljoen. Dat is echter voor veel mensen ook slecht nieuws, denkt Citi.

"Het echte probleem ligt in de opkomende markten, waar we zien dat er nog minder vraag is, voornamelijk door de verschuiving naar goedkope tablets." Zelfs Apple, de grootste speler op de tabletmarkt, heeft daar last van. Het marktaandeel van Apple is gedaald van 57 procent een jaar geleden tot 40 procent in het eerste kwartaal van 2013.