Larry Page, CEO van Google, ontkent dat zijn bedrijf de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA geheime toegang zou hebben verleend tot de gegevens van de gebruikers van Google-diensten.

Page publiceerde de ontkenning op het officiële Googleblog, het document is ook ondertekend door de chief legal officer van het bedrijf.

Eerder vandaag kwam het bericht naar buiten dat de VS informatie van gebruikers zou aftappen bij grote bedrijven als Facebook, Apple, Microsoft en Google.

Volgens Page maakt Google geen deel uit van een programma waarbij de Amerikaanse overheid of elke andere overheid directe toegang tot de Google-servers heeft. De VS heeft volgens Page geen beschikking tot informatie in Google's datacenters via een zogenaamde geheime achterdeur.

Meer openheid

Tot gisteren zou Google nog niet van het zogeheten PRISM-programma van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA gehoord hebben.

Google zegt enkel gebruikersinformatie aan overheden ter beschikking te stellen wanneer de wet dat verplicht. Iedere suggestie die stelt dat Google informatie over het internetgedrag van zijn gebruikers beschikbaar stelt is volgens Page volkomen onjuist.

De Google-CEO schrijft sowieso erg verbaasd te zijn over de schaal van het PRISM-progamma. Hij pleit voor een meer open manier van werken, waarbij zoveel mogelijk wordt geprobeerd de aanvragen die Google krijgt publiek te maken.

Ook andere technoligiebedrijven ontkenden eerder op vrijdag betrokkenheid bij het programma.