Met een topgeheim bevel zou de Amerikaanse president Obama zijn veiligheidsdiensten hebben opgedragen een lijst met potentiële buitenlandse doelwitten op te stellen die door de VS gehackt kunnen worden.

Het 18 pagina's tellende presidentiële bevel is in handen van de Britse krant The Guardian.

Het bevel, Presidential Policy Directive 20, zou al in oktober vorig jaar doorgevoerd zijn, maar is nooit gepubliceerd. In het stuk wordt geschreven over wat de Amerikaanse overheid Offensive Cyber Effects Operations (OCEO) noemt.

Ernstig schadelijk

Het zou om acties gaan die 'unieke en onconventionele mogelijkheden zouden bieden nationale doelstellingen van de VS over de hele wereld na te streven met weinig tot geen waarschuwing voor tegenstander of doelwil en met potentiële effecten variërend van subtiel tot ernstig schadelijk'.

Volgens het document zal de Amerikaanse overheid doelen uitzoeken waarbij een cyberaanval onder het OCEO-programma voor de VS voordeliger uit zou pakken dan in geval van 'andere instrumenten van nationale macht'.

Eigen land

Ook is er in het document sprake van cyberaanvallen in eigen land, al zou daar nog steeds presidentiële toestemming voor nodig zijn.

China meldde eerder deze week bewijs te hebben voor cyberaanvallen vanuit de VS. Later vandaag heeft Obama een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping. Een van de speerpunten tijdens dat gesprek zouden de cyberaanvallen van China tegen de VS zijn.

Cyberaanvallen

Het document zou volgens een hooggeplaatste ambtenaar bedoeld zijn de overheid te middelen te bieden om beslissingen over cyberaanvallen te kunnen nemen.

Eerder werd op vrijdag al bekend dat de Amerikaanse overheid de servers van negen grote Amerikaanse internetbedrijven gebruikt om de gegevens van buitenlandse consumenten in te zien en te verzamelen. President Obama verdedigde dat beleid later op de dag.