Het Britse telecomconcern Vodafone heeft in Groot-Brittannië over het in maart afgesloten fiscale jaar voor het tweede jaar op rij geen winstbelasting hoeven te betalen. 

Dat blijkt uit het jaarverslag van Vodafone dat vrijdag werd gepubliceerd.

Vodafone maakte melding van zijn belastingen in een nieuw onderdeel in het jaarverslag om kritiek op zijn belastingen te pareren.

Vodafone wist te profiteren van belastingvoordelen op infrastructuurinvesteringen om zo te voorkomen dat winstbelasting moest worden betaald. Daar stond wel tegenover dat 338 miljoen pond aan andere belastingen werd afgedragen en 727 miljoen pond aan investeringen zijn gedaan, onder meer voor het 4G-netwerk. Ook werd ruim 8 miljard pond aan loon voor personeel in Groot-Brittannië gespendeerd, aldus het bedrijf.

Verplichtingen

''Particulieren en bedrijven hebben de wettelijke plicht om belastingen te betalen, maar die verplichtingen gaan niet zo ver dat meer dan het wettelijke bedrag moet worden betaald'', aldus Vodafone.

Verder bleek uit het jaarverslag dat de totale beloning voor Vodafone-topman Vittorio Colao afgelopen boekjaar met 30 procent is gedaald tot 11 miljoen pond (12,9 miljoen euro).

Dat komt door een fors lagere langetermijnbonus. Die ging met 34 procent omlaag tot 7,5 miljoen pond. Het basissalaris van Colao bleef vrijwel gelijk op 1,1 miljoen pond.

Vodafone heeft het basissalaris van topbestuurders voor 2013 en 2014 bevroren, nadat de omzet vorig jaar voor het eerst sinds 2005 was gedaald. Ook moest het telecombedrijf miljarden afschrijven op activiteiten in Spanje en Italië.