Nederlanders die inkomsten uitbetaald krijgen in de virtuele munteenheid Bitcoin, moeten daar belasting over betalen.

Dat stelt minister Dijsselbloem (Financiën) vrijdag in een reactie op kamervragen over de virtuele valuta. 

In zijn antwoorden stelt de minister dat de 'alternatieve virtuele munteenheid' Bitcoin wat hem betreft niet erkend kan worden als 'elektronisch geld', omdat de valuta niet voldoet aan de eisen die Nederlandse wet daaraan stelt.

Toch moeten Nederlanders die hun inkomsten uitbetaald krijgen in de digitale valuta hier gewoon belasting over betalen. "Dat de voordelen uit een dergelijke bron worden berekend aan de hand van een ander stelsel dan het in ons land geldende wettig betaalmiddel maakt dat niet anders", aldus de minister.

Geen risico's

Dijsselbloem stelde vrijdag verder dat er vooralsnog geen sprake is van risico's voor de financiële stabiliteit door de 'alternatieve virtuele munteenheid', "vanwege de beperkte omvang, lage acceptatiegraad en de beperkte relatie van Bitcoin tot de reële economie".

Volgens Dijsselbloem worden de ontwikkelingen rond virtuele valuta wel gevolgd door de Nederlandsche Bank, omdat niet is uitgesloten dat het gebruik van dergelijke munteenheden zal toenemen.

20 miljoen euro

Ook liet de minister weten dat ongeveer 2 procent van het totale aantal Bitcoin-gebruikers ter wereld Nederlander is en dat deze Nederlanders voor ongeveer 20 miljoen euro aan Bitcoins bezitten.

Dijsselbloem reageerde met zijn antwoorden op kamervragen die in april gesteld werden door PvdA-kamerlid Henk Nijboer. 

De kamervragen volgden op enkele heftige schommelingen in de Bitcoin-koers. Begin april verdubbelde de koers van de virtuele valuta, om vervolgens een vrije val te maken.  

Lees ook onze uitleg over Bitcoin op NUtech