Volgens de Amerikaanse president Barack Obama maakt het massaal verzamelen van telefoon- en internetverkeer deel uit van de strijd tegen terrorisme.
 

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag het op grote schaal verzamelen van privégegevens van klanten van grote internetbedrijven verdedigd. Het maakt deel uit van de strijd tegen het terrorisme, zei hij vrijdag in Californië, waar hij later op de dag zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping ontmoet.

De president zei dat '100 procent veiligheid en 100 procent privacy zonder onaangename zaken' onmogelijk zijn. De president verzekerde dat de geheime dienst NSA geen namen verzamelt en ook niet let op wat er wordt gezegd. "Niemand luistert uw telefoontjes af", aldus de president.

Vrijdag werd bekend dat de Amerikaanse overheid de servers van negen grote Amerikaanse internetbedrijven gebruikt om de gegevens van buitenlandse consumenten in te zien en te verzamelen.

Apple, Google en Facebook

Het zou gaan om de servers van bedrijven als Apple, Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Skype en Youtube. Dropbox zou binnenkort worden toegevoegd. De bewuste bedrijven ontkennen de Amerikaanse overheid toegang te bieden tot hun servers.

De Britse krant The Guardian meldde dat telecomaanbieder Verizon alle binnenlandse en internationale gespreksgegevens van miljoenen klanten op last van een rechter aan de NSA moet overhandigen.

Dezelfde krant meldde vrijdag ook dat de gegevens die door PRISM werden verzameld, tevens gebruikt zijn door de Britse veiligheidsdienst GCQH.