Onderzoekers van computerbeveiligingsbedrijf Kaspersky Labs hebben een nieuw virus voor Android ontdekt dat geavanceerder zou zijn dan alle andere malware die tot nog toe voor het platform is verschenen.

Backdoor.AndroidOS.Obad.a, zoals het virus heet, gaat volgens Kaspersky verder dan alle andere Android-virussen. 

De malware zou meerdere exploits benutten, pogingen tot verwijdering blokkeren, proberen roottoegang te verkrijgen en tal van commando's op afstand kunnen uitvoeren, aldus de onderzoekers.

Niet te verwijderen

Na installatie gebruikt 'Obad' bijvoorbeeld een exploit in Android om uitgebreide beheerdersrechten te verkrijgen. De software kan vervolgens niet meer verwijderd worden en is niet te zien in de lijst met apps die door de beheerder zijn goedgekeurd.

Vervolgens begint het virus het systeem af te zoeken op internet- en roottoegang. De malware zou data onderscheppen en doorgeven aan speciale servers. 

Windows-virus

Vanwege het geavanceerde karakter vinden de onderzoekers 'Obad' meer op een Windows-virus lijken dan op een gangbaar Trojaans paard voor Android-smartphones. 

Het virus wordt versleuteld verspreid en blijft grotendeels versleuteld tot de malware op het besmette systeem toegang heeft verkregen tot het internet. Dit maakt het volgens Kaspersky lastig om het virus te detecteren en analyseren. 

Niet in Play Store

De malware is overigens alleen via alternatieve appwinkels en schemerige websites binnen te halen: in de officiële Google Play Store is het virus niet te vinden.