LG begint serieus mee te doen op de smartphonemarkt en heeft met de Optimus G Pro een 5,5 inch phablet in handen. Blijft de G Pro overeind in al het Android-geweld van Samsung, HTC en Sony?

Bekijk de uitgebreide versie van deze review en een videoreview op NUtech.nl

De Optimus G Pro is geen opvolger van de G. Het is de grote broer die naast de G verkocht zal worden. Omdat de G Pro een scherm van 5,5 inch heeft, is het meer phablet dan een telefoon. Het toestel is alleen niet veel groter dan bijvoorbeeld de Xperia ZHTC One en Galaxy S4 en zal ook daarmee moeten concurreren. Bovendien is de software niet zo aangepast als in de Note II en zit er geen stylus bij de G Pro.

Uitstekende behuizing

Hoewel het formaat enigszins beperkt is door de dunne randen rond het scherm, blijft de G Pro een forse telefoon. Het formaat maakt het toestel vooral vrij zwaar. Geen schande, maar wel merkbaar bij dagelijks gebruik of het maken van een filmpje. De telefoon is verder mooi afgewerkt en voelt stevig aan.

LG probeert zich te onderscheiden met een achterkant die er van verschillende kanten anders uitziet en een chroomkleurige rand aan de zijkant. Ook heeft de G Pro een aangepaste thuisknop die met verschillende kleuren aan kan geven wat voor notificatie er binnen is gekomen.

Scherm en accu

Het scherm is gelukkig niet alleen groot, maar ook mooi. De full hd-resolutie zorgt voor scherp beeld, maar de G Pro heeft ook een indrukwekkende helderheid en kleurweergave. Het scherm is feller dan dat van de S4 en net iets minder fel dan de HTC One en iPhone 5.

Helaas is een groot scherm mét full hd-resolutie bij voorbaat een energieslurper. De De G Pro presteert met een forse 3140 mAh-accu gemiddeld. Bij gemiddeld tot zwaar gebruik houdt de telefoon het zo'n 12 tot 15 uur uit en moet daarmee de iPhone 5 en HTC One voor zich dulden.

Snelheid en camera

De telefoon functioneert snel en zonder enige hapering. Waar andere toestellen nog wel eens sporadisch blijven hangen, is dat in twee weken bij het LG-toestel geen één keer gebeurd. Ook het wisselen tussen apps, spelen van grafisch zwaardere games en bekijken van video's gaat zonder enkele problemen.

Ook de camera stemt tot tevredenheid. De G Pro maakt snel scherpe en heldere foto's. Het toestel beschikt over een 13 megapixel-camera en het formaat is dus prima. Verder doet LG mee in de top wat betreft fotokwaliteit. Wat wel opviel is dat de camera af en toe moeite heeft met zelf scherpstellen.

Lelijke software

Eigenlijk is er, eventueel naast het formaat, maar één groot nadeel aan de Optimus G Pro: de software. De eigen laag van LG over Android heen is wat kitscherig en kinderachtig. De app-icoontjes van bijvoorbeeld de camera en wekker zijn nogal overdreven vormgegeven en hadden wat 'cleaner' gekund.

Ook het toetsenbord viel tegen. De autocorrect-functie geeft vaak geen of verkeerde opties en als een woord eenmaal verkeerd getikt is, moet het eerst (voor een deel) gewist worden voor de software weer een suggestie zal geven.

Update 10/06: LG stelt dat de autocorrect-problemen worden veroorzaakt doordat ons testexemplaar draait op Koreaanse software. Bij de Nederlandse software zou hier geen sprake van zijn. Wij hebben dit niet zelf kunnen verifiëren.

Conclusie

De Optimus G Pro is een mooie en degelijke telefoon aan de buitenkant met meer dan voldoende kracht onder de motorkap. Het toestel maakt mooie foto's en heeft een indrukwekkend scherm. De telefoon laat met de software wat punten liggen, maar presteert over het algemeen ver bovengemiddeld. LG vergeet helaas ergens mee uit te blinken, maar heeft met de G Pro wel de beste telefoon van boven de 5 inch in handen.

Bekijk foto's en een video van de Optimus G Pro