Achttien leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden willen dat markttoezichthouder FTC bedrijven aanklaagt die hun patenten misbruiken met grote hoeveelheden rechtszaken of dreigingen daartoe.

Ze richten zich op zogenoemde 'patent assertion entities' of 'patenttrollen', die zelf geen producten maken met de patenten die ze bezitten. In plaats daarvan gebruiken ze deze enkel om geld te verdienen door anderen aan te klagen.

President Obama kondigde deze week aan dat hij manieren zoekt om patenttrollen aan te pakken. Hij riep het Congres ook op om wetgeving te maken die frivole patentzaken tegengaat. De Congresleden vinden dat de FTC zelf patenttrollen voor de rechter moet slepen.

In de brief die werd ontdekt door Adweek noemen de Congresleden, van zowel de Republikeinse als Democratische partij, verschillende voorbeelden van misbruik. Zo dreigde een patenttrol in een brief aan verschillende lokale veiligheidsdiensten met een rechtszaak omdat het systeem achter het noodnummer 911 onrechtmatig gebruik zou maken van een patent. 

Ook wordt het bekende voorbeeld genoemd van Innovatio IP Ventures, een bedrijf dat veel winkels, restaurants en koffiehuizen aanklaagt omdat het een patent zou hebben op wifi in openbare ruimtes.

Moeilijke keuze

"Deze voorbeelden tonen aan dat patenttrollen een verdienmodel gebruiken dat erop is gericht om geld te verdienen van eindgebruikers, die de moeilijke keuze moeten maken of ze willen schikken om te blijven investeren in hun bedrijf, in plaats van een mogelijk frivole rechtszaak mee te maken."

De procureur-generaal van de staat Vermont koos er onlangs aan om zelf een patenttrol aan te klagen, voor 'oneerlijke en bedrieglijke zakenpraktijken'. Het bedrijf had verschillende kleine bedrijven aangeklaagd omdat het een patent zou hebben op het versturen van gescande documenten via e-mail.

De FTC zou dit soort misbruik ook moeten aanpakken door middel van rechtszaken ook moeten voeren, vinden de ondertekenaars van de brief.

Lees de hele brief van de Congresleden op NUtech.nl