Chinese hackers hebben in 2008 tal van documenten en e-mails gestolen rond de campagnes van president Barack Obama en toenmalig presidentskandidaat John McCain.

Dat bericht NBC News op basis van diverse bronnen bij inlichtingendiensten personen betrokken bij de campagnes.

De hackers handelden in opdracht van de Chinese overheid en wisten tijdens aanvallen die maanden duurden veel data buit te maken, aldus de bronnen. Het zou gaan om strategische documenten, maar ook persoonlijke mails zoals tussen McCain en de president van Taiwan.

De Chinese overheid zou op zoek geweest naar informatie over het standpunt van de presidentskandidaten rond China.

Hoewel er eerder gesproken is over een hack tijdens de campagnes van 2008 was nooit duidelijk wat voor documenten gestolen waren en wie er achter de aanvallen zat. Volgens NBC gaat het in ieder geval om e-mails, beleidsinformatie en reisplannen.

Obama en de nieuwe Chinese president Xi Jinping praten vrijdag en zaterdag in de VS over onder meer cybercrime. De spanning tussen beide landen is de afgelopen maanden hoog opgelopen door diverse aanvallen. De landen beschuldigen elkaar over en weer van diverse hacks. De twee overheden zouden in de toekomst vaker willen overleggen over cybercrime.

Lees alles over hacken en cybercrime in ons dossier