Met gedachten bestuurd 'skelet' laat verlamde mensen lopen

Binnen enkele jaren kunnen verlamde mensen weer lopen met een door gedachte bestuurd exoskelet. 

Dat verwachten onderzoekers die al drie jaar werken aan de Mindwalker, een exoskelet (uitwendig skelet) dat nu al wordt bestuurd met hersenactiviteit.

In een video tonen de onderzoekers een versie van het exoskelet dat volledig met de gedachte kan worden bestuurd. Deze techniek wordt de komende vijf jaar geperfectioneerd. Onder meer de universiteit van Twente en Delft hebben aan het project - dat wordt gefinancierd door de Europese Commissie - meegewerkt.

De Italiaanse Antonio Melillo maakt nu al gebruik van de Mindwalker, maar het uitwendige robotskelet is nog verre van perfect. De gebruiker moet in combinatie met het frame een bril dragen met twee flikkerende diodes op de glazen. Een EEG-kap kan via hersenactiviteit meten naar welke diode de persoon kijkt. Links betekent lopen en rechts zorgt dat de Mindwalker weer stopt.

De motor in de Mindwalker van Melillo verstoort nu nog het EEG-signaal, waardoor de metingen onbetrouwbaar worden. Hij gebruikt zijn niet verlamde bovenlichaam om aan te geven of hij wil lopen of niet.

Commercieel

De onderzoekers willen de komende vijf jaar verder werken aan het apparaat en het dan ook commercieel beschikbaar maken, weet Newscientist. Een groep onderzoekers van de universiteit van Brussel is erin geslaagd de hersenactiviteit verbonden aan de intentie te gaan lopen te identificeren. Deze activiteit vindt plaats net voor een persoon daadwerkelijk gaat lopen en kan opgepikt worden door een EEG-scanner. Er kan zelfs onderscheid gemaakt worden tussen de intentie hard of langzaam te lopen.

In combinatie met een lichtere en soepelere Mindwalker zou de techniek over vijf jaar moeten zorgen voor een commercieel beschikbaar product waardoor verlamde mensen toch kunnen lopen. Eerder deze week werd al een helikopter getoond die met de gedachte kan worden bestuurd.

Bekijk foto's en een video van hoe de Mindwalker werkt

Lees meer over:
Tip de redactie