Apple zou klanten van zijn Apple Stores de mogelijkheid gaan geven oudere iPhone-modellen in te ruilen voor korting op een iPhone 5. De oudere modellen worden in het buitenland opnieuw verkocht.

Dat melden bronnen tegenover Bloomberg. Met de actie zou Apple twee vliegen in een klap willen slaan.

Enerzijds zou het bedrijf meer exemplaren van de iPhone 5 verkopen. De iPhones die door klanten worden ingeruild worden gereviseerd en vervolgens opnieuw met winst verkocht in groeiende opkomende markten.

Goedkoper

Op die manier zou Apple op een winstgevende manier de oudere iPhone 4 en 4S kunnen blijven verkopen zonder dat de verkoop van de iPhone 5 en opvolger iPhone 5s daaronder lijden.

Er gaan al langer geruchten over een goedkopere iPhone. Zo'n toestel zou ook voor die opkomende markten bedoeld zijn.

Apple Store

Apple kwam in 2012 al met het een programma waarbij klanten hun iPhone in ruil voor betaling konden laten recyclen. Bij dat programma kunnen ook defecte modellen worden ingeleverd.

Welke spelregels Apple gaat toepassen bij het nieuwe inruilprogramma is niet duidelijk. Het inruilprogramma zou in ieder geval alleen in Apple Stores beschikbaar zijn.

Of het programma direct wereldwijd gaat gelden is niet bekend, ook een startdatum is nog niet genoemd.

Gespecialiseerd bedrijf

Apple zou de inruil van iPhones uitbesteden aan het bedrijf Brightstar. Die firma koopt al langer gebruikte telefoons in, om die vervolgens in vijftig landen weer te verkopen.

Ook veilt het bedrijf via een eigen veilinghuis in Hong Kong gebruikte telefoons aan verzekeringsmaatschappijen, ter vervanging van beschadigde exemplaren.

Lees meer over de goedkopere iPhone