Het Witte Huis verdedigt het verzamelen van de volledige telefoonhistorie van miljoenen klanten van de Amerikaanse provider Verizon. De informatie zou nodig zijn om terroristische aanslagen te voorkomen.

Dat meldt persbureau The Associated Press. Het verzamelen van de gespreksinformatie wordt door de Verenigde Staten gezien als 'een belangrijk instrument om het land voor terroristische aanvallen te beschermen'.

Hoewel de Amerikaanse overheid zijn acties verdedigde, wilde de woordvoerder niet bevestigen of er daadwerkelijk gespreksinformatie aan de inlichtingendienst NSA wordt doorgegeven.

Gelekt

De verzamelde informatie zou telefoonnummers, locatiegegevens en de lengte en tijd van een gesprek omvatten. De acties van de Amerikaanse overheid kwamen aan het licht nadat The Guardian gelekte rechtelijke documenten in handen kreeg.

De gelekte documenten, die stammen uit april, geven de overheid tot en met 19 juli het recht om gegevens van Verizon in te zien. Het bevel omvat alle gesprekken binnen de VS of tussen de VS en het buitenland.