Het Amerikaanse bedrijf Sonte heeft een speciaal soort folie voor over een raam ontwikkeld waarmee de transparantie van een ruit bestuurd kan worden met een app.

Volgens Sonte worden gordijnen daarmee overbodig. Het is mogelijk zonlicht binnen te laten door de volledige transparantie van het raam in te stellen, maar als er behoefte is aan minder zonlicht of bijvoorbeeld privacy kan met een speciale app een ondoorzichtige laag geactiveerd worden.

In een video toont het bedrijf hoe het systeem werkt. Er wordt folie over het raam geplakt die verschillende vormen aan kan nemen. Helemaal bovenin wordt een chip verwerkt waardoor het materiaal met een app bestuurd kan worden.

Het product is nog niet te koop want Sonte is via Kickstarter.com, een website voor crowdfunding, op zoek naar investeringen. Uiteindelijk zal een raam van ongeveer 1 vierkante meter 184 dollar kosten. Deze laag ondersteunt dan geen wifi en is niet met de app, maar een fysieke knop te besturen. Voor 234 dollar per iets minder dan een vierkante meter kan het raam met een app gecontroleerd worden.

Het energieverbruik van het bestuurbare raam komt uit op 5 watt per vierkante meter als het folie op transparant wordt gezet. In de niet-transparante vorm wordt er geen stroom verbruikt. De kijkhoek bij de transparante weergave is 140 graden.

Nadelen

Nadeel is dat het folie in de transparante vorm niet al het licht doorlaat. Het gaat om 70 procent. Als de laag uitgezet is laat hij nog slechts 5 procent licht door. Het project had donderdagochtend ruim 34.000 dollar van de benodigde 200.000 dollar opgehaald. Het project heeft nog 27 dagen te gaan en is pas sinds maandag online.

Bekijk foto's en een video van hoe Sonte precies werkt