Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Niet meer stempelen in Amsterdams openbaar vervoer

'Hack voor ov-chipkaart met sticker en app'

De ov-chipkaart zou weer zijn gehackt. Reisorganisatie TotalOV stelt in de Telegraaf dat met een NFC-sticker en een smartphone-app binnenkort gratis kan worden gereisd.
Door NU.nl/Jeroen Kraan/Novum

Onderzoeksbureau ITDev Solutions en reizigersorganisatie TotalOV stellen donderdag in de Telegraaf dat het 'kinderlijk eenvoudig' is om misbruik te maken van het systeem. Trans Link Systems, de beheerder van de kaart, zegt dat het gaat om een theorie die nog niet in de praktijk is bewezen.

Er bestaan inmiddels twijfels over de authenticiteit van de hack. De Telegraaf plaatste op zijn site een video waarin het kraken van de ov-chipkaart zou worden bewezen, maar een gebruiker van Tweakers ontdekte dat dit een kopie was van een Youtube-filmpje uit 2012. Daarin wordt enkel getoond dat het saldo van een ov-chipkaart kan worden afgelezen.

Een woordvoerder van TotalOV zegt tegen NUtech.nl dat er binnen een maand een applicatie voor Android in Google Play zal verschijnen waarmee saldo's kunnen worden gewijzigd en waarmee kan worden ingecheckt. Wie er achter de app zit, zegt hij echter alleen aan Trans Link Systems te willen vertellen.

Een smartphone zou een NFC-sticker kunnen programmeren die vervolgens dient als vervangende ov-chipkaart. 

Conducteurs

NFC-stickers versturen draadloos informatie via Near Field Communication. De techniek wordt door velen gezien als de toekomst van elektronisch betalen. Het is momenteel niet illegaal om stickers te plakken op een ov-chipkaart. 

Ook conducteurs zouden niet kunnen zien dat een klant fraudeert. Het apparaat van de conducteur scant namelijk de sticker in plaats van de kaart. "Zij zien alleen maar dat je bent ingecheckt", aldus de woordvoerder. Ook zijn fraudeurs niet of nauwelijks op te sporen, omdat de NFC-sticker niet is gekoppeld aan persoonsgegevens. "Het is ontraceerbaar. Dat is het grootste probleem."

Trans Link stelt in een reactie op zijn site dat het woensdag contact heeft gehad met de organisaties. ITDev Solutions en TotalOV zouden hebben aangegeven dat de gratis toegang in theorie mogelijk is, maar in de praktijk nog niet wordt toegepast. 

Het bedrijf gaat met de organisaties in gesprek om na te gaan of ook in de praktijk daadwerkelijk gratis met het openbaar vervoer kan worden gereisd. Er is ook een onderzoek ingesteld, meldt de NOS.

Eerdere hack

De ov-chipkaart werd in 2011 al gekraakt. Het was mogelijk om met een goedkoop apparaat saldo op de kaart te zetten.

Veel van de onrechtmatige transacties met de gekraakte kaarten werden bovendien niet opgemerkt door Trans Link Systems. Verschillende journalisten reisden wekenlang met een gehackte kaart.


Lees meer over:

OV-chipkaart

Aanbevolen artikelen