De politie heeft een verbeterd wapen in de strijd tegen criminelen die op afstand belangrijk bewijsmateriaal van hun mobiele telefoon proberen te wissen. 

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft een kooi ontwikkeld die specifieke elektromagnetische straling blokkeert, waardoor de opsporingsdiensten de data op de telefoon kunnen veiligstellen.

Enkele politie-eenheden draaiden het afgelopen jaar al proef met de kooi. De definitieve versie van de zogenoemde Kooi van Faraday wordt inmiddels bij meerdere politie-eenheden gebruikt. Maar er is volgens het NFI ook interesse vanuit andere landen, waaronder de Verenigde Staten.

Het NFI heeft 1,5 jaar aan de ontwikkeling van de kooi gewerkt. Een dergelijke 'koffer' bestond al voor de industrie om gevoelige apparatuur te beschermen tijdens het testen. Volgens het forensisch instituut is zijn kooi veel beter geïsoleerd en vormgegeven.

Transport

"De volgende stap is nu het ontwikkelen van een kooi voor transport.'' Overigens bestaat de term Kooi van Faraday al veel langer en wordt het begrip gebruikt voor ruimtes die elektromagnetische straling buiten houden.

Het grote voordeel van de nieuwe kooi is bovendien dat meerdere mobieltjes tegelijkertijd kunnen opladen en de data vanuit de stralingsvrije kooi op een harde schijf kunnen worden gezet en uitgelezen op een pc.

Wissen

Op de meeste smartphones kan software worden geïnstalleerd die het mogelijk maakt om op afstand alle gegevens te wissen. Op de iPhone kan dit zelfs standaard middels het programma Find My iPhone.

Het op afstand wissen van telefoons is bedoeld als beveiligingsmaatregel tegen diefstal, maar kan dus ook worden gebruikt door criminelen die bewijsmateriaal willen vernietigen.