De populaire berichten-app en software Viber is door het Saudische koninkrijk in de ban gedaan.

Dat meldt Reuters. Volgens de communicatie- en informatietechnologie-commissie van het land is de software in overtreding van de strenge regels van het koninkrijk. In het statement wordt niet duidelijk uitgelegd welke regels dat zijn.

Het vermoeden bestaat echter dat Saudi-Arabië de software verboden heeft omdat het moeilijk is om communicatie via Viber moeilijk te monitoren is zonder toestemming van de makers van de software. Eerder liet het koninkrijk al weten ook Skype en Whatsapp te willen verbieden.

Westen

Ook in het westen worden er stappen ondernomen om het aftappen van communicatie via soortgelijke services makkelijker te maken. Amerika wil een wet waarmee webservices een boete kunnen krijgen als ze niet meewerken aan het tot stand brengen van een 'afluisterlijn'.

Daarnaast claimt de FBI dat ze geen gerechtelijk bevel nodig heeft om e-mails, Facebook-chats, Twitter-berichten en andere online privézaken in te zien. Zo blijkt uit interne documenten die de burgerechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) heeft vrijgegeven.

In een test door Reuters in Saudi-Arabië werkte de Viber-app inmiddels niet meer en de software kon ook niet worden gedownload.